Olej při smažení vám už nikdy nebude prskat. Hoďte do pánve tuhle věc a budete zírat

Ačkoliv je smažení pokrmů považováno za nezdravé, jedná se o oblíbenou úpravu, kterou si čas od času dopřeje každý. Co nás ale během smažení trápí je linoucí se zápach a prskání oleje všude okolo. Ukážeme vám, jak se zbavit jak zápachu, tak nepříjemného prskání.

Větrání nepomáhá

Při každém smažení automaticky zapínáte digestoř a nárazově větráte. Přesto se pach smažených jídel drží v pokojích i několik hodin. Nezáleží na tom, jak výkonnou digestoř máte, přepálený tuk je odolný nepřítel. Zápach bývá velmi nepříjemný zejména tam, kde je kuchyňský kout propojený s obývacím pokojem do velké místnosti a není možné kuchyni při vaření uzavřít. Seznamte se s užitečnými tipy, jak zápach při smažení eliminovat.

Vařený ocet

Přírodním pohlcovačem pachů je ocet. Stačí společně se smažením přivést vodu s octem k varu a mít směs poblíž vedle pánve. Nepříjemné a těžké pachy z tuku budou rázem pryč a octová vůně vyprchá mnohem snadněji. Větrání octového nádechu je o poznání snadnější než větrání smaženého tuku.

Foto: Shutterstock

Citronová vůně

Svěží vůně v kuchyni zůstane po citronové šťávě. Citronovou šťávu můžete přidat do oleje už při smažení, zápach ze smažení bude v místnosti méně patrný. Zároveň přidává citronová šťáva v oleji pokrmům exotický nádech, některá masa jsou po citrónu šťavnatější. Více zápachu pohltíte, když vedle pánve povaříte v kastrůlku vodu s plátky citronu.

Zbavte se otravného prskání

Při smažení nás kromě zápachu trápí také nepříjemné prskání oleje nebo rozehřátého sádla. Prskání při smažení se dá snadno zabránit. Vyzkoušejte jakékoliv jablko, které nakrájíte na plátky a dáte do rozehřátého oleje společně s pokrmem připraveným na smažení. Jablko bude bránit stříkancům a prskání oleje, zároveň působí proti pachům. Nemáte doma jablko? Nevadí. Na pánev můžete nakrájet mrkev nebo petržel. Oba druhy kořenové zeleniny dokážou prskání zabránit stejně účinně.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments