Olivový olej. K čemu je vhodný a na co ho nepoužívat?

Olej, o kterém bylo napsáno mnoho. Stejně tak se říší některé nepravdivé informace. Jaká jsou fakta a co jsou naopak jen smyšlené údaje? Olivový olej je účinný, ale jen při správném použití.

Olivový olej si rozhodně zaslouží své místo v kuchyni a nejen tam. Účinný je i v kosmetice, kdy ho lze použít na celé tělo po opalování či ošetření bércových vředů, ekzémů. Ocenitelné jsou jeho atributy v podobě výživy a regenerace pro naše vlasy. A jak je to s použitím oleje v kuchyni?

Zásadní rozlišení aneb teplá a studená kuchyně

Rozmohlo se tvrzení, že olivový olej není vhodný pro teplou kuchyni. Je třeba vědět, že extra panenský olivový olej je lisovaný za studena, neprošel žádnou chemickou či tepelnou úpravou, je nejzdravější a má také výraznou chuť. Tento olej je určen výhradně pro studenou kuchyni. Vystavením tepla se ničí nejen cenné látky, ale také může nastat oxidace a přepalování.

Oproti tomu panenský olivový olej je mechanicky vytlačený a jde o olej ze druhého či třetího lisování. Sice díky tomu je o trochu méně kvalitní než extra panenský, ale právě tento druh olivového oleje je určen pro teplou kuchyni.

Vaření na oleji versus výživová hodnota potravin

Častým mýtem je, že vaření na olivovém oleji způsobuje snížení výživové hodnoty potravin. Zde se jedná o špatnou interpretaci. Pravda je taková, že ohřívání jídel snižuje nutriční hodnotu. Tudíž to není o oleji samotném. Nejzdravější je samozřejmě konzumovat zeleninu v syrovém stavu či ji lehce napařit. A tam kde je třeba použít olej, tak zvolit správný, tj. panenský olivový určený pro teplou kuchyni.

Vysoká teplota versus ztráta výhod oleje

Pokud se použije opět správný typ olivového oleje, tak se jedná o stabilní tuk, který si tak zachovává své vlastnosti beze změn. Dokonce i olivový olej vyžaduje menší množství v rámci použití a rovněž vytváří tenkou skořápku, která působí coby ochrana potravin před vstřebáním oleje.

Pokud chcete z olivového oleje vytěžit maximum, pořiďte si kvalitní extra panenský, který je nejzdravější a využijte ho ve studené kuchyni. V takovém případě vám olej poskytne výtečnou službu, neboť má vliv na snížení hladiny cholesterolu, zpomaluje stárnutí, podporuje vstřebávání tuku, vyniká antioxidačními účinky a taktéž působí preventivně proti nádorovému a kardiovaskulárnímu onemocnění.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments