Oloupejte česnek za 20 vteřin. Celou palici. Bez nože a špinavých rukou

Česnek je v české kuchyni velice oblíbený. Je zdravý, dokáže pomoct s mnoha neduhy a je vynikající přísadou do polévek i omáček. Loupání ale bývá často zdlouhavé a nepříjemné. A to zvlášť ve chvíli, kdy potřebujete oloupat větší množství česneku, například do česnekové pomazánky nebo polévky. Ale existuje trik, díky kterému budete mít česnek oloupaný během chvilky!

V čem pomáhá česnek?

Zvýšená konzumace česneku vás ochrání před virovým onemocněním, pomůže zlepšit imunitu a odolnost organismu a dodá řadu vitamínů. Zároveň je česnek přírodní antibiotikum a antiseptikum. Pomáhá detoxikovat tělo, čistí krev a podporuje trávení. Je doporučováno sníst nejméně jeden stroužek česneku denně. Ale obzvlášť v chřipkovém období nebo po rekonvalescenci platí, že čím více, tím lépe. Proto se vám budou hodit následující triky.

Jak rychle oloupat česnek

Budete potřebovat dvě kovové misky. Do jedné dáte česnek, druhou dáte nahoru a 20 vteřin třesete. Trik funguje i s plastovou krabičkou na potraviny nebo uzavíratelnou sklenicí. Z česneku se krásně sloupne slupka a je připraven k dalšímu použití.

Pomůže i horká voda

Jsou i další způsoby, jak česnek snadno zbavit slupky. Česnek nejprve rozdělte na stroužky, a pokud z nich nejde slupka snadno dolů, na chvíli je ponořte do horké vody.  Pak by to mělo jít o dost lépe.

Foto: Shutterstock

Další možnosti loupání česneku

Dá se využít i mikrovlnná trouba. Vložte do ní česnek asi na 20 vteřin. Slupka by měla pak jít dolů skoro sama. Případně můžete stroužky opražit nasucho na pánvi, pak vám také půjdou lépe oloupat. Nepotřebujete mít stroužky vcelku? Tak vyzkoušejte nůž s širokým ostřím nebo sekáček. Česnek se částečně rozdrtí a slupka z něj půjde dolů mnohem lépe.

Jak si připravit česnekovou šťávu?

A pokud chcete rovnou vyzkoušet loupání v akci, snadno si připravíte zdravou česnekovou šťávu. Jednoduše v odšťavníte 7 palic česneku a uschováte v lednici. V případě potřeby se užívá 3x denně lžíce v 1 dl mléka. Zabírá při virózách a oslabení.

Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments