Známe to všichni. Oloupat vejce uvařená natvrdo je často oříšek. Zbavit je skořápky a nepotrhat přitom bílek se zdá být umění. Ale i na tuhle „zábavu“ existuje několik více či méně osvědčených triků. My vám jich pár popíšeme, třeba mezi nimi objevíte metodu, díky které ušetříte nejen čas, ale i své nervy.
Vajíčka patří do vroucí vody
Základní podmínka vašeho úspěchu začíná už při vkládání vajec do vody. Ta v tu chvíli musí vřít. Nikdy nedávejte vajíčka do studené vody, nejsou to brambory. Pokud se chystáte vodu s vejci teprve přivádět k varu, bude se vám při loupání bílek daleko víc lepit ke skořápce.
Také používejte k vaření natvrdo starší vejce. U těch koupených v supermarketu se dá předpokládat, že už úplně čerstvá nejsou. Máte-li ale domácí vejce přímo od chovatele, pro vaření natvrdo je nechte týden dva uležet. Určitě se vám pak budou loupat lépe.
Po vyjmutí z horké vody vajíčka okamžitě přendejte do hrnce s ledovou vodou a kostkami ledu, abyste jejich vaření zastavili. Nechte je alespoň 5 – 6 minut ve vodě chladit. Už jen tímto rychlým ochlazením se schopnost oloupat vejce bez větších obtíží zlepší až o 80%, protože se vajíčko uvnitř skořápky trochu smrští.
Oloupat vejce lze i snadno
Přímo v ochlazovacím hrnci potom můžete krouživými pohyby nádobou vejce roztočit, aby do sebe narážela. Skořápky začnou praskat, ale nárazy nebudou díky vodě tak tvrdé, abyste poničili i bílky. Voda, prosakující pod skořápky, následně usnadní i samotné loupání vajec.
Ochlazená vejce také můžete nejprve popraskat poklepáním na oba jejich konce. Za použití mírného tlaku dlaní, kterým docílíte dalšího narušení skořápky, je potom poválejte po pracovní desce. Takto připravená vejce už byste měli oloupat snadno.
Vajíčko můžete vložit do sklenice s vodou, dlaní zakrýt její otvor a asi 20 vteřin sklenicí energicky třást. Nárazy na stěnu sklenice v kombinaci s vodou způsobí, že se skořápka od vejce oddělí v jednom kuse. Tento způsob je poměrně hlučný, ale spolehlivý.
Další metodou, kterou můžete vyzkoušet je, že rozbijete skořápku na širším konci vajíčka, opatrně mezi ni a bílek vsunete lžíci a krouživým pohybem vejce ze skořápky vysvobodíte. Tento způsob ale bude možná vyžadovat trochu praxe.
Skořápky z vajíček nemusíte vyhazovat. Pokud je nadrtíte do konvičky s vodou, ještě vám poslouží jako výborné hnojivo pro vaše pokojovky.
Foto: Shutterstock