Rychlý dezert, který přivede vás i vaše hosty do atmosféry starých dobrých časů, to je staročeský pivní štrúdl. Zlatavé těsto naplněné šťavnatými sladkými jablíčky a doplněné příjemnou nahořklostí piva, která se k české kuchyni tak skvěle hodí. A navíc je to hotové za pár chvil!
Na první štrúdl budeme potřebovat:
300 g hladké mouky, 125 ml piva, 100 g másla, špetku soli.
Dále: 400 g jablek, krystalový cukr, skořici strouhanku, rozpuštěné máslo, vejce. Dle chuti: rozinky, ořechy.
Připravujeme pivní štrúdl
Těsto je velmi jednoduché: mouku, pivo, máslo a sůl vypracujeme v hladké těsto. Pokud bude příliš lepivé, je vhodné přisypat více mouky, ale zase musíme počítat s tím, že do sebe později vstřebá i mouku, na které ho budeme rozvalovat. Můžeme přidat i trochu cukru, ale pokud máme sladká jablka, není to nutné.
Těsto necháme odpočinout a mezitím si očistíme jablka, zbavíme je jádřinců, slupek a nastrouháme. Nezapomeneme z nich vymačkat přebytečnou šťávu, aby pak ze štrúdlu nevytékala.
Těsto rozválíme na pomoučněné ploše, zahnete okraje a plochu uvnitř pomažeme rozpuštěným máslem, zasypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme silnou vrstvu nastrouhaných jablek.
Množství cukru, které použijeme, hodně závisí na tom, zda máme jablíčka sladká nebo kyselejší. Dále chuť doladíme skořicí a můžeme přidat podle zvyku i ořechy nebo rozinky. I svrchu můžeme jablka zakápnout rozpuštěným máslem (nebo třeba máslem s kapkou rumu).
Jdeme do trouby!
Štrúdl zatočíme, dáváme pozor, abychom ho pořádně utáhli a ujistíme se, že je těsto všude kompaktní a že konce jsou stočené dovnitř, aby náplň nikudy nevytekla.
Štrúdl potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na 180 °C. Měl by být hotový zhruba za půl hodiny, ale záleží na tom, jak tlusté jsme jednotlivé nohavice umotali. Hotový štrúdl nezapomeneme pocukrovat a podávat ho můžeme třeba se šlehačkou!
Foto: Shutterstock