Vánoční pečení je opět v plném proudu. Někdo začíná péct už začátkem prosince, jiný si dává na čas. S příliš brzkým pečením totiž hrozí, že se cukroví Vánoc nedožije. Nedočkavá rodina ho tajně sní.
Jedním z nejoblíbenějších je linecké. Určitě máte své osvědčené recepty, které se často dědí z matky na dceru. Možná ale přivítáte pár rad, které vám mohou pomoci.
Pravidlo 3 – 2 – 1
Základní těsta nebývají složitá, linecké není výjimkou. Vystačíte si s moukou, máslem a cukrem. Dobré je si pamatovat pomůcku 3 – 2 – 1. Jedná se o poměr surovin. Dáte-li 300 g hladké mouky, měli byste přidat 200 g másla a 100 g cukru. A 1 žloutek, aby těsto bylo vláčnější. Samozřejmě můžete přidat i vanilku nebo citronovou kůru na ovonění. Ale másla se držte. Sice se v reklamě říká, že Hera je pečení, ale margaríny obsahují více vody.
Všechny suroviny zpracujte dohromady, ale dávejte pozor, aby máslo zůstalo chladné. Nemělo by se rozpouštět, protože by pak negativně ovlivnilo kvalitu těsta. Nemáte-li robot, opatrně těsto hněťte jen konečky prstů. Žloutek přidejte až nakonec.
Zdá-li se vám těsto příliš drobivé, dodejte lžičku studené vody nebo citronové šťávy. Z tohoto těsta můžete začít péct hned. Když ho ale necháte zabalené ve folii odpočívat přes noc v lednici, jen mu prospějete. A potom už můžete vyvalovat, vykrajovat a péct.
Méně mouky, více mandlí
Pokud chcete vyzkoušet linecké trochu jinak, přidejte do těsta mleté mandle. Tak se peklo už v 17. století, jen se na to časem zapomnělo. Můžete jimi nahradit až 1/3 mouky. Před rozemletím je ještě nasucho upražte. Budou pak neodolatelné. A protože jsou mandle mastné, můžete použít i méně másla.
Hladkou mouku lze nahradit špaldovou, pokud chcete mít cukroví trošku zdravější. Do těsta můžete přidat špetku skořice nebo hřebíčku.
Cukrujte před slepováním
Až budou kolečka upečená, cukrujte je ještě před slepováním. Budou hezčí, když cukr nepřekryje zavařeninu. Sice by se do ní částečně vsákl, ale marmeláda by potom rychleji tvrdla.
Potírejte marmeládou tu stranu cukroví, která ležela na plechu. Obě části k sobě lépe přilnou. Nejvíce mu sluší rybízová. Nejenže je pikantní, ale působí hezky transparentně.
Hotové cukroví nechte uležet na chladném místě. Dlouhé zaležení ale může způsobit, že střed cukroví už není tak křehký. Může to být tím, že marmeláda vyschla, protože se z ní tekutina vsákla do těsta. Předejdete tomu co nejpozdějším slepováním.
Nemáte balkon? Použijte alobal
Pokud nemáte balkon ani chladnou spíž, skladujte cukroví v plechových krabicích. Když nemáte ani ty, vyložte papírové alobalem. Linecké se v nich krásně rozleží a nevyschne.
Hodně hospodyněk za tím účelem přidává do krabic rozkrojené jablko. Pomůže to především v bytech s ústředním topením, kde je suchý vzduch.
Foto: Shutterstock