Konzumace vlašských ořechů pozitivně ovlivňuje srdce a dokonce snižuje i škodlivý LDL cholesterol, který zabrání ateroskleróze a navíc ani nepřiberete.
Podle vědeckých výzkumů nás vlašské ořechy, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, chrání před srdečními chorobami. Metaanalýza z roku 2019 spojuje jejich vyšší konzumaci s nižším výskytem a úmrtností na kardiovaskulární choroby včetně koronárních srdečních chorob a nižších fibrilací síní.
Vliv vlašských ořechů na cholesterol
Studie publikovaná v časopise Circulation zkoumala u starších dospělých, zda denní konzumace vlašských ořechů v období 2 let ovlivní hladinu cholesterolu. Podle vědců zahrnutí vlašských ořechů do stravy snížilo celkový cholesterol a mírně snížilo i hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Působení na různé druhy cholesterolu
Vědci změřili účastníkům studie také podtřídy LDL cholesterolu, hlavně malé husté částice LDL cholesterolu, které jsou často spojovány s aterosklerózou, ke které dochází, když se v tepnách hromadí tukové usazeniny. Ve studii zjistili, že denní konzumace vlašských ořechů snižuje počet celkových LDL částic, ale i těch malých.
Co obsahují vlašské ořechy
Vlašské ořechy mají optimální složení živin a bioaktivních látek, včetně vysokého množství kyseliny alfa-linolenové, rostlinných omega-3 mastných kyselin a nejvyššího obsahu polyfenolů a fytomelatoninu ze všech ořechů.
Vlašské ořechy
Dr. Emilio Ros, hlavní autor studie a ředitel endokrinologické a výživové kliniky v Barceloně popisuje vynikající výsledky v souvislosti se snižováním cholesterolu, endoteliálních funkcí, sníženým krevním tlakem a protizánětlivými účinky. Pravidelná konzumace sníží LDL cholesterol a zlepší kvalitu částic LDL, čímž se stanou méně náchylnými na vstup do stěn tepen a tvorbě aterosklerózy bez přírůstku hmotnosti.
Průběh studie
Studii dokončilo 636 účastníků ve věku 63 až 79 let, z toho 67 % žen. Účastníci byli kognitivně zdraví a neměli závažné zdravotní problémy. Asi polovina z nich užívala léky na vysoký krevní tlak nebo hypercholesterolémii, což je typické pro starší dospělou populaci a 32 % z účastníků užívalo statiny. Polovina účastníků vlašské ořechy nejedla. Druhá půlka jedla půl šálku syrových vlašských ořechů denně.
Podrobné výsledky studie
Zdravotničtí pracovníci monitorovali dodržování diety a změny jejich hmotnosti. Vědci testovali hladiny cholesterolu a analyzovali koncentraci a velikost lipoproteinů pomocí nukleární magnetické rezonanční spektroskopie. Těm, co konzumovali vlašské ořechy, se snížila hladina LDL cholesterolu v průměru o 4,3 mg/dl a celkový cholesterol o 8,5 mg/dl. Navíc snížily svůj počet celkových částic LDL o 4,3 % a malých částic LDL o 6,1 %. U mužů klesl LDL cholesterol o 7,9 % a u žen o 2,6 %.
Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com