Knedlíky jsou českou specialitou. Připravují se v mnoha variantách, dokážou pozvednout pokrm a udělat z něj sváteční, dají se dokonce připravit i v bezlepkové variantě. Je na vás, jaké si připravíte, zda upřednostníte bramborové nebo houskové, nicméně nejprve pro vás máme rychlý a jednoduchý recept.
Co budete potřebovat?
Ingredience:
- ½ kg hrubé mouky
- 1 kg brambor
- 2 vejce
Jak si je připravit?
- Nejdříve si připravte brambory. Oloupejte je a dokonale očistěte, aby na nich nebyly žádné tmavé tečky a další nedostatky.
- Dejte brambory do hrnce a přiveďte vodu k varu. Uvařte je do měkka, může být i mírně rozvařená konzistence, aby z nich šla snadno připravit kaše.
- Po dovaření vylijte z brambor vodu a rozšťouchejte je na kaší.
- Přidejte do brambor mouku a vejce a zpracujte těsto do tvaru šišky.
- Připravte si potravinovou fólii a zabalte do ní šišku. Díky tomu bude knedlík držet tvar. Můžete ji pevně svázat na krajích.
- Vložte do hrnce s vodou a vařte 20 minut, dokud knedlíky nevyplavou. Máte hotovo!
Tento recept jen ze tří ingrediencí je velmi jednoduchý, vytvoříte si rychlý a zdravý bramborový knedlík, který můžete použít, jak uznáte za vhodné. Existuje i mnoho další receptů, které mohou oživit váš jídelníček. Vyzkoušet můžete například jahelné knedlíky, které můžete dát už malým dětem – stačí vám k tomu také jen několik ingrediencí.
Zdravé jahelné knedlíky
Ingredience
- 1 hrnek jahel
- 6 lžic polenty
- 2,5 hrnku vody
- 2 lžíce lněných semínek
- olej
Postup přípravy
- Jáhly properte a dejte vařit. Do vody přidejte špetku soli.
- Než se vypaří voda, přidejte instantní polentu a lněné semínko.
- Jáhly přendejte hrnečků, které jste předtím vymazali olejem. Po vychladnutí vyklopte a nakrájejte na knedlíky. Máte hotovo!
Pokud nemáte rádi lněná semínka, můžete je vynechat, případně přidat bylinky.
Foto: Shutterstock
A co si myslite ,že tam do nich dávám já? Úplně to stejně .Tak v čem je to jiné? 🤔🤔🤔🤔