Naklepané, osolené a opepřené maso, obalené v trojobalu. Zdá se to jednoduchý postup, při kterém se nedá udělat žádná chyba. Bohužel to tak není. Usmažit chutný řízek je téměř uměním. Poradíme vám, jak na křupavou strouhanku a šťavnaté maso.
Dobrota z české kuchyně
Vepřové nebo kuřecí maso je základem oblíbené české pochoutky. Řízku, který si dopřáváme s bramborovou kaší, brambory, hranolky nebo bramborovým salátem. Je také oblíbenou vydatnou svačinou na cesty. Je ale málo těch, kteří usmažit řízek opravdu umí.
Z jakého masa připravovat řízky
Kuřecí řízky je možné připravovat z kuřecích prsou nebo kuřecích stehen. Lepší chuť mají řízky ze stehen, kuřecí prsa se na pánvi vysušují. Pro vepřové řízky je oblíbená kýta, ale i ona se smažením vysuší. Raději sáhněte po krkovici.
Příprava masa před obalováním
Pečlivě nakrájejte plátky masa tak, aby měly stejnou tloušťku, cca 1 cm. Maso opláchněte a pečlivě vysušte kuchyňskými utěrkami. Pak bude na mase trojobal dobře držet. Vepřové maso lehce naklepejte a obalujte až ve chvíli, kdy má pokojovou teplotu. Maso před obalováním osolte jen mírně, raději dobře osolte vejce, ve kterém se bude maso obalovat.
Obalování řízků
Na obalování řízků použijte hrubou mouku a mouku z masa dobře oklepejte, aby zůstala jen tenká vrstva. Při obalování nepíchejte do masa vidličkou. Následuje obalení v rozšlehaných vejcích a strouhance. Strouhanku použijte doma namletou, ta nasákne méně oleje. Strouhanky použijte velkou vrstvu a okamžitě dávejte řízek do rozehřátého tuku.
Smažení řízků
Smažení je nejsložitější fází přípravy. Rozhodně smažte na vepřovém sádle, řízky budou mít tu nejlepší chuť. Alternativou je přepuštěné máslo (ghí). Sádlo musí být dostatečně rozpálené. Smažte na pánvi menší počet řízků, z každé strany se smaží řízek jen 2 minuty. Jakmile začnete řízky smažit, nestlačujte je ani nepropichujte vidličkou. Při smažení většího počtu řízku je třeba několikrát sádlo vyměnit a pánev alespoň vytřít. Usmažené řízky skládejte na ubrousky nebo na kuchyňské utěrky, abyste z nich dostali přebytečný tuk.
Foto: Shutterstock
Tak jestli neumíte udělat křehké nevysušené řízky z kuřecích prsou – navíc v trojobalu – jste kuchařská nula!
Smažit vepřové na přepuštěném másle je další zhovadilost – to se používá právě na kuřecí, krůtí nebo telecí řízky, kterým dodá jemnou chuť. Vepřové na sádle – to je v pohodě.