V závislosti na situaci může zánět prospět i škodit. Akutní zánět je důležitou součástí procesu hojení v těle, chronický a dlouhodobý zánět může způsobit vážné poškození buněk i tkání a zvyšuje riziko revmatoidní artritidy, srdečních chorob a rakoviny.
Akutní zánět trvá krátce a vzniká infekcí či zraněním. Chronická infekce vzniká důsledkem životního stylu, kouření, obezity, stresu a nevhodných potravin. Pokud se snažíte snížit chronický zánět a zhubnout, jezte zdravěji.
Proteinové potraviny doplňte rybami a mořskými plody
Hovězí, vepřové i kuřecí maso, tofu a další spoustu bílkovin doplňte rybami a mořskými plody, ať vám nechybí živiny bojující se záněty. Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA jsou především v mořských zdrojích a snižují chronického zánětu.
Snižte množství alkoholu, ale nezavrhujte červené víno
Místo tvrdého alkoholu si dejte sklenici červeného vína. Mírné pití alkoholu může ve skutečnosti snížit zánět v těle, ale nadměrné pití může vést ke zvýšenému zánět.
Jezte celozrnné pečivo místo rafinovaného bílého
K výrobě bílého chleba se zrna rafinují. Při tomto procesu se odstraní živiny jako vláknina, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Díky nedostatku živin, jako je vláknina a tuk, může konzumace rafinovaných škrobů rychle změnit hladinu glukózy v krvi a inzulínu a zvýšit produkci prozánětlivých faktorů. Jezte proto celozrnné pečivo.
Pijte vodu bez sirupu a fruktózy a vynechejte i limonády
Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy se používá ke slazení potravin místo cukru, protože je levnější. Poskytuje sacharidy a kalorie, ale žádné další živiny. Pití sirupu či limonády vyrobené z tohoto sirupu vyvolává záněty. Stolní cukr také hodně škodí. Mnohem lepší je perlivá voda bez cukru a ještě lepší čistá voda bez bublin.
Omezte ochucená mléka
Mandlové, sójové nebo klasické mléčné výrobky mohou díky cukru přispět k zánětu, pokud jsou ochucená. Některá ochucená mléka mohou mít i 25 g cukru v jedné porci.
Omezte fast food a rychlé občerstvení
Fast food a rychlé občerstvení spouští zánětlivou reakci a může způsobit poškození imunitního systému. Noste si vlastní svačiny pro snížení rizika poškození zdraví.
Jezte více čerstvého než zpracovaného masa
Zpracované maso, uzeniny, konzervované potraviny, polotovary a hotová jídla obsahují spoustu konzervantů. Koncové produkty nesou riziko pokročilé glykace – AGE, což je složka, která může v těle způsobit zánět. AGE se tvoří, když redukující cukry reagují s bílkovinami za vysokého tepla. Způsobí, že jídlo skvěle chutná, ale škodí zdraví. Jezte čerstvé maso a více pokrmů bez masa.
Snižte použití umělých sladidel
Vyměnit sladké pokrmy a pití za umělá sladidla není nejlepší řešení. Studie ukazují, že konzumace umělých sladidel sníží množství prospěšných bakterií ve střevě, které pomáhají uvolňovat protizánětlivé sloučeniny. Zkuste raději 100% čistý javorový sirup. Obsahuje unikátní sloučeninu quebecol, která má protizánětlivý účinek.
Omezte sladkosti, koláče a cukroví
Cukroví a sladkosti uspokojí chuť na sladké, ale zvyšuje zánět díky cukru. Vyměňte cukrovinky za přirozeně sladké bobulové ovoce a snížíte riziko zánětu. Ovoce a zelenina jsou plné přírodních sloučenin, které podporují zdraví těla a bojují se zánětem. Nezapomínejte na ně a jezte je vícekrát denně.
Omezte smažená jídla, duste, vařte v páře a vakuu
Smažená, grilovaná a pečená jídla mohou přispět ke zvýšené úrovni zánětu. Mají vyšší hladiny konečných produktů pokročilé glykace, které by mohly vyvolat zánět. Zkuste jídlo dusit, vařit v páře a vakuu.
Foto: Shutterstock, zdroj: eatthis.com