Oukrop je speciální česnečka našich předků. Dávala jim zdraví a sílu, vyzkoušejte ji

Pokud jste již unavení moderní, často překombinovanou kuchyní, zkuste se alespoň na chvilku vrátit ke kořenům. Uvařte si staročeský pokrm zvaný oukrop. Je jednoduchý a k jeho přípravě vám bude stačit jen několik surovin, které pořídíte za pár korun. Zároveň si na něm pochutnáte a prospějete i svému zdraví.

Obyčejný česnek dokáže divy

Oukrop se v mnohém podobá česnečce, takže pokud jste propadli této stále velmi oblíbené polévce, jistě vám zachutná i její méně známá varianta. Naši předci si oukrop dopřávali poměrně často – především pro dostupnost jednotlivých ingrediencí. Co si budeme namlouvat, je to pokrm velmi prostý. V jednoduchosti je nicméně síla. A sílu vám dodá i konzumace této polévky. Jejím základem je česnek a jeho pozitivní účinky na zdraví jsou známé už tisíce let.

Česnek je v prvé řadě silné přírodní antibiotikum, takže lidskému tělu pomáhá úspěšně bojovat s viry i bakteriemi. Je výborným pomocníkem proti chřipce, angíně i prostému nachlazení. Snižuje vysoký krevní tlak a tím pádem slouží i jako prevence kardiovaskulárních chorob. Má pozitivní účinky také na náš žaludek a střeva a některé výzkumy naznačují, že by mohl do jisté míry fungovat i jako prevence rakoviny.

Foto: Shutterstock

Recept na staročeský oukrop

Rozdíly mezi oukropem a česnečkou jsou nepatrné, někdy se dokonce považují za jeden a tentýž pokrm. Přesto se suroviny i postup malinko liší. Obzvláště v dnešní době se česnečka vylepšuje mnoha „nepůvodními“ surovinami jako je uzenina nebo sýr. My si připravíme docela obyčejný, a přesto velmi chutný oukrop, tak jak jej dělaly naše babičky.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 4 stroužky česneku (ale záleží na jeho síle i vašich chutích)
  • 2 větší brambory
  • sádlo
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
  • 2 krajíce chleba

Postup přípravy:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a vaříme do změknutí. Prolisovaný česnek přidáme teprve na konci varu – aby neztratil na síle a chuti. Můžete jej dát do oukropu také až těsně před podáváním, potom bude mít polévka skutečně sílu postavit vás na nohy.

Chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle pěkně dozlatova. Každý si jej potom přidá do polévky podle vlastní chuti.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments