Někdo připravuje palačinky pravidelně, má svůj vychytaný recept a je s ním spokojený. Podle šéfkuchaře je ale většina lidí připravuje špatně, a tak se někdy stává, že je těsto moc tenké a jindy zas moc tlusté. Při přípravě palačinek je potřeba dodržovat několik pravidel, které je udělají naprosto famózní.
Těsto „tak akorát“
Možná i vy patříte k těm, kterým se nepovede pokaždé skvělé těsto. Je buď moc řídké, nebo naopak příliš hutné. Na ideální konzistenci budete potřebovat 140 g hladké mouky, 2 vejce, 250 ml mléka a špetku soli. Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu, mléko a vejce si připravte dopředu. Mouku je vhodné před použitím prosít, abyste předešli vytvoření hrudek. Pak ji smíchejte se solí. Mléko vyšlehejte s vejci zvlášť, a až nakonec smíchejte s moukou.
Cukr – ano nebo ne?
U cukru jsou často rozepře. Někdo ho do těsta přidává, někdo ne – ale správně tam nepatří. Když ho tam bude víc, mohly by se palačinky i připálit. Díky náplni budou sladké samy o sobě dost.
Smažte na vhodné pánvi
Vhodná pánev se na úspěchu palačinek významně podílí. Ani nejlepší těsto palačinky nezachrání, pokud je budete připravovat na nevhodné pánvi. Ta by měla mít především nízké okraje, a ideální materiál je nerez, případně teflon. Pokud připravujete palačinky často, může se vám hodit i palačinkovač.
Smažte na sádle
Na smažení palačinek se nejvíc hodí sádlo. Nejprve pánev rozpalte v dejte na ní lžíci sádla. Nechte ho rozpustit, dokud se z pánve nezačne mírně kouřit. Pak ji dostavte a sádlo s pomocí papírové utěrky rozetřete po pánvi. Nakonec ji vraťte na plotnu a můžete se pustit do smažení. Palačinky můžete dochutit marmeládou, skořicovým cukrem nebo třeba oříškovým máslem. Pokud do těsta nepřidáváte cukr, lze je připravit i naslano.
Foto: Shutterstock