Palačinky už se vám nikdy nepřipálí. Vtip je v tom, že na pánev hodíte jednu tajnou ingredienci

Palačinkám neodolá nikdo. Děti je milují nasladko, dospělí často neodolají těm naslano. Dokážeme je připravit poměrně rychle, přitom nepotřebujeme nic než základní suroviny, které stejně všichni máme doma. Někdy nás ale mohou palačinky při smažení solidně pozlobit. Když se připalují, ztrácíme chuť do smažení a skoro i do života. Jaké fígle zabrání palačinkám se připalovat? A jakou náplň do palačinek preferují Irové?

Triky proti připalování palačinek

  • Pánev musí být absolutně suchá, tedy bez jakékoliv vody. Pokud jste ji před smažením myli, tak doporučujeme nechat chvíli rozehřát na plotně, pak na pár minut odstavit, pánev doschne, následně ji zase vrátit a po chvíli se pustit do smažení. Utřít utěrkou totiž často nestačí.
  • Vyzkoušejte obyčejnou kuchyňskou sůl. Lžičku soli nasypte na horkou pánev, nechte ji chvíli se zahřívat, poté pánev sundejte z plamene a papírovou utěrkou utřete sůl z jejího dna.
  • Do těsta na palačinky nepřidávejte cukr, ten totiž způsobuje, že se palačinka snáze připálí.
  • Vyměňte olej za máslo. Ukrojte kousek másla, vložte do pánve a pomocí nože nebo vařečky máslo rozmažte po celé pánvi.

A teď se podíváme na recept na vynikající palačinky.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • ½ litru mléka

Připravíme si také ještě suroviny na náplň. Ze sladkého je oblíbená marmeláda, Nutella, cukr a ovoce. Slané palačinky zase chutnají výborně se šunkou, sýrem, špenátem nebo dušenou zeleninou. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Jak připravit palačinky?

Mouku prosejeme. Pokud nemáme sítko, tak alespoň prokypříme metličkou. Přidáme špetku soli. Postupně přiléváme mléko a mícháme. Nakonec rozklepneme dvě vajíčka a metličkou důkladně prošleháme.

Rozehřejeme si plotýnku a na pánev si vhodíme trochu másla, které pomocí nože rozetřeme po dně. Pánvičku volíme širší, nižší a s nepřilnavým povrchem. Jakmile je pánev rozehřátá, nalijeme na ní těsto, které krouživými pohyby pánve rozlijeme do všech stran. Chvíli smažíme, obrátíme, usmažíme z druhé strany a vyndáme na talíř. Pak už se můžeme pustit do potírání palačinek.

Irská pochoutka

Zatímco Češi preferují marmeládu a v poslední době také různé čokoládové a kakaové pomazánky, Irové mají vlastní specialitu. Palačinku pokapou šťávou z citronu a posypou cukrem, pak klasicky zabalí. Můžete to taky vyzkoušet, je to pochoutka.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments