Určitě se vám už také někdy stalo, že jste chtěli usmažit palačinky a ony se vám lepily k pánvičce, trhaly nebo byly ve výsledku tak silné a tuhé, že nešly ani pořádně zamotat.
Po pár takových neúspěších máte sto chutí všechno to těsto i s pánví vyhodit z okna a palačinky už si objednávat pouze v restauraci.
Staňte se palačinkovou královnou
My vám ale na konci článku svěříme recept, při kterém už nevyhodíte ani jednu palačinku. Ani ta první se nepotrhá a doma vás budou mít za palačinkovou královnu nebo krále. Je to recept mé babičky, jejíž palačinky milovala celá rodina.
Používejte hladkou mouku
Pokud chcete připravit opravdu tenké palačinky, používejte vždy hladkou mouku. Polohrubá je určená pro ty silnější, které jsou vhodnější pro slané náplně, například palačinky plněné špenátem a nivou.
Šetřete tukem
Palačinky nejsou řízky, šetřete proto olejem, stačí opravdu jen pár kapek nebo použijte tuk ve spreji. Příliš mnoho oleje způsobí, že se vám palačinky nepropečou rovnoměrně. Někde budou syrové a jinde skoro spálené.
Buďte trpěliví
Pánev musí být rozpálená tak akorát. Nesmí být ani příliš studená ani příliš horká, aby se vám palačinky nezačaly hned připalovat.
Možná se vám palačinky trhají, protože příliš spěcháte a chcete je obracet moc brzy. Nalijte dávku těsta naběračkou na rozpálenou pánev, krouživými pohyby ji rozprostřete po celém povrchu a nechte palačinku smažit, dokud není těsto po celé ploše matné a pevné a okraje zlatavé. Pak ji teprve obraťte a smažte z druhé strany.
Recept mé babičky
Budete potřebovat:
- 1 litr polotučného mléka
- 50 deka hladké mouky
- 4 celá vejce
- špetku soli
- čajovou lžičku skořice
Postup:
Všechny ingredience přidejte do mléka a ručním šlehačem pořádné promíchejte. Nechte směs asi 30 minut odpočinout a smažte na rozpálené, nejraději teflonové pánvi vymazané malým množstvím tuku.
To je celé. Možná to kouzlo tkví ve skořici, ale uvidíte, že od teď už nepotrháte ani jednu palačinku. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock