Pálení žáhy je pro mnoho lidí noční můrou. Začíná nepříjemným tlakem v oblasti žaludku a pokračuje směrem nahoru, až do hrdla. Jedná se o stav, kdy žaludeční šťávy překročily hranici žaludku a podráždily tak svou kyselostí prostředí jícnu. Pokud se tento stav objevuje ojediněle, může tento problém vyvolat nevhodná potravina, stres a mnoho dalších příčin. Jestliže se však obtíže vracejí, je chyba v denním jídelníčku, který je třeba upravit.
Sladké nápoje
Pro žaludek je vždy nejlepší čistá voda, nejlépe obohacená o minerály. Slazené limonády s větším množstvím cukru a přidaných látek překyselují žaludek, což má za následek dráždění jícnu. Pokud si chcete vodu osladit, podívejte se po různém ovoci nebo přírodních sladidlech.
Smažená jídla
Fritované potraviny ubližují žaludku stejně, jako sladké nápoje. Velké množství tuku zvyšuje poměr kyselin v žaludku a vyvolává podobné obtíže. Dejte raději přednost hranolkům pečeným v troubě, přírodnímu řízku na olivovém oleji a většímu množství zeleniny na talíři.
Bílé pečivo
Rohlíky, chléb nebo třeba i knedlíky jsou dalšími nepřáteli pro jedince s citlivým žaludkem. Pokud se rozhodnete pro pečivo, volte raději jeho celozrné varianty a kyselost vyrovnávejte pomocí zásaditých potravin, jako je například mladý ječmen.
Další nevhodné potraviny
- cukrovinky
- káva
- kari a další výrazně aromatická koření
- alkoholické nápoje
- ostrá jídla
Přizpůsobte svůj životní styl
Mimo stravy je také potřeba se zaměřit na životní styl. Začněte více sportovat, pít více vody a přijímat více zásaditých potravin.
Vyvarujte se těsnému oblečení v oblasti žaludku a využít můžete také různých lékárenských doplňků stravy. Mořské řasy drcené na prášek, mladý ječmen nebo přímo přípravky pro potlačení úniku žaludečních šťáv do oblasti jícnu.