Květák je relativně levný, snadno dostupný, velmi chutný, a navíc také neuvěřitelně zdravý! Proč květák zařadit do jídelníčku častěji a jak se při tom co nejméně nadřít? Vyzkoušejte skvělý recept.
Květák a zdraví
Květák obsahuje málo kalorií, což je skvělá výhoda, protože zasytí, přitom pomáhá hubnout. Mnohem více fascinující však je, že obsahuje téměř každý vitamín a minerál, který naše tělo potřebuje. Z těch nejvíce zastoupených se jedná například o vitamín C, K, B6, kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan a fosfor. Zároveň je bohatý na antioxidanty a plný vlákniny.
Květák v jídelníčku
Z květáku můžete připravit širokou paletu rozmanitých jídel. Mezi nejoblíbenější patří květáková polévka, květákové placičky, květákový mozeček, ale také květáková pizza či květákový nákyp. Suverénně však vede samozřejmě smažený květák. Poradíme vám, jak ho připravit jednodušeji a zdravěji.
Obalovaný květák pečený v troubě
K přípravě pečeného květáku budeme potřebovat tyto suroviny.
- 1 květák
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- olej
Květák rozebereme na růžičky, důkladně umyjeme a osolíme. Ano, v případě tohoto receptu nevaříme ve vroucí vodě. Jednak to není potřeba, jednak by přišel o důležité živiny.
Do misky si připravíme těstíčko z dvou rozšlehaných vajec, přibližně 6 lžic hladké mouky a trochy vody. Do druhé misky nasypeme strouhanku. Růžičky nejprve obalíme v těstíčku, pak ve strouhance a pokládáme na plech vymazaný olejem. Těsně před pečením ještě jemně květáky potřeme olejem i shora.
Pečeme přibližně 40 minut na 200 °C. V polovině pečení květák obrátíme.
Super tip
Pokud chcete mít květák skutečně dokonale obalený ve strouhance, nasypte ji do uzavíratelného sáčku. Vložte do něj květák, sáček zavřete, protřepejte a je to.
Foto: Shutterstock