Zahustit polévku a omáčkou moukou není žádné umění. Pokud ji ale z jakéhokoliv důvodu nechcete nebo nemůžete použít, nezoufejte. Existuje spousta dalších možností, jak nevšedně a chutně pokrmy zahustit.
Brambory
Oloupejte syrový brambor a na struhadle jej najemno nastrouhejte, pak přidejte do polévky. Škrob v bramborách obsažený ji dokáže zahustit. Další výhoda je, že brambor neovlivní výslednou chuť jídla. A pokud vám náhodou zbyly brambory vařené nebo bramborová kaše, můžete zahustit i jimi.
Zelenina
Ideální zahušťovadlo do polévek a omáček, které jsou zeleninového základu. Zkrátka do nich přidejte více kýžené zeleniny, kterou následně rozmixujete. Mezi nejvhodnější druhy zeleniny pro zahušťování patří: mrkev, celer, hrášek, kukuřice, cuketa, dýně a květák.
Luštěniny
Použít se dá hrách, čočka, fazole, cizrna nebo sója. Nejlépe se hodí při přípravě luštěninové polévky. Část uvařených luštěnin oddělte, rozmixujte a následně vmíchejte zpět.
Vejce
Vyzkoušet můžete také vaječný žloutek rozmíchaný v mléce či smetaně. Hodí se do krémových polévek a omáček. Toto zahušťovadlo přidávejte do jídla postupně a za stálého míchání, pak už nevařte, ať se žloutek nesrazí.
Chleba
Do guláše se zase hodí chleba. Krajíček chleba rozdrobte, je-li tvrdý, tak nastrouhejte, a nasypte do hrnce. Nechte pořádně povařit. Nejen, že zahustí, ale také dodá zajímavou chuť.
Obiloviny
Obiloviny mírně nabobtnají, takže se na zahuštění hodí výborně. Nejchutnější je pohanka a jáhly. Chvíli povařte a pak rovnou přidejte do jísla, případně povařte, rozmixujte a až pak zahustěte.
Škrob
Bramborový nebo kukuřičný škrob zahustí dokonale. Nejprve ho ovšem rozmíchejte v troše studené vody, ať se vyhnete hrudkám. Přidávejte až těsně před koncem.
Foto: Shutterstock