Mít chleba do zásoby se někdy může hodit. Oceníte to především ve chvíli, kdy se vracíte z delší dovolené, nestihnete nakoupit, nebo zapomenete, že je na státní svátek zavřeno. Ať už si chléb zakoupíte v supermarketu, nebo si zajdete do své oblíbené pekárny, nechávejte si v mrazáku alespoň nějakou zásobu. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.
Jak správně zamrazit pečivo či chléb
Pokud jste se rozhodli, že si uděláte zásobu pečiva je zamrazení ideální volba. Jiné dlouhodobé skladování v tomto případě není prakticky možné. Díky této metodě si můžete své pečivo uchovat až 6 měsíců. Nejvhodnější je zamrazit čerstvý kousek, ale opatrně, nesmí být ještě horký. Do mrazáku vkládejte pečivo pokojové teploty. Aby nedošlo k vysušení, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku. K tomuto účelu se vyrábějí i speciální mrazící sáčky. Ještě před uzavření je nezapomeňte zbavit přebytečného vzduchu. Teplota v mrazničce by měla být minimálně -18 °C.
Jak nejlépe rozmrazit pečivo
Rozmrazování chleba je jednoduchá záležitost, pokud máte dostatek času. Spousta lidí se rozhodne, že chléb vloží to trouby nebo do mikrovlnky. Tyto přístroje k tomu ale nejsou příliš vhodné. Proto se často stává, že je buď vysušené, nebo navlhlé. Nejlepší způsob je jeho zabalení do čisté utěrky a jeho rozmrazení při pokojové teplotě. U chleba tato akce může trvat několik hodin, u bílého pečiva asi půl hodiny. Musíte tedy plánovat dopředu. Aby bylo pečivo křupavé, vložte ho po jeho rozmrazení na několik minut do lednice.
Prakticky a rychle
Ocitnete-li se v situaci, kdy pečivo potřebujete co nejrychleji, vyzkoušejte trik, který zná nejedna hospodyňka. Jeho využití je vhodné především v zimním období, kdy máte zapnutý radiátor. Po vyjmutí pečiva z lednice položte chléb, stále uzavřený v sáčku, na topení. Během chvilky bude připraven k namazání. Navíc, díky tomu, že ho nevyjmete ze sáčku, si zachová svou vláčnost, aniž by utrpěla jeho kůrčička.
Co se starým pečivem
Nepatříte-li mezi plánovače a chléb nedáváte do mrazáku před zakoupením, i tak můžete své pečivo dlouhodobě skladovat. Pokud je ještě stále měkké a neuchytila se na něm plíseň, nebojte se ho zamrazit. Zamezíte tím zbytečnému plýtvání. Mějte ale na paměti, že po rozmrazení získáte pečivo ve stejném stavu, v jakém jste ho uložili. Je proto vhodné ho co nejrychleji spotřebovat. K lepší chuti pak dopomůže jeho opečení na másle či sádle, nebo jeho ogrilování v topinkovači.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine actuelle