Možná si na něj také vzpomenete. Vždyť v dobách, kdy jsme měli hlouběji do kapsy, byl u řady lidí doslova na denním pořádku. Důvodem bylo především to, že byl chutný a velmi levný. Dnes se znovu vrací do módy. Ano, takzvaný studentský řízek má dnes na talíři stále více lidí. Jako například paní Hana, která si ho teď připravuje pravidelně, jak moc jí zachutnal.
Na první pohled bychom si mohli myslet, že jde o nějakou ochuzenou variantu řízku, jak byl evokovalo přídavné jméno studentský v názvu. Platí to ale tak napůl. Pravdou je, že v něm skutečně nepoužijeme kuřecí nebo vepřové maso, jak je u klasických řízků v trojobalu zvykem, ale dáme do něj salám. A to ne jen tak ledajaký. Do studentského řízku totiž patří jen gothajský salám.
Jak na studentský řízek
Co budete potřebovat
- gothajský salám (plátky po 1,5 cm)
- 50 mililitrů mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy
Nejprve musíme udělat chutné těstíčko, na čemž není nic těžkého. Ostatně, zvládl to nejeden student v počátcích svých kulinářských zkušeností. Jednoduše nalijte do nádoby mléko a vejce a přidejte trochu soli a pepře. Následně přisypejte lžíci mouky a míchejte tak, aby se ingredience náležitě spojily. Když bude těstíčko stále příliš řídké, přisypejte mouku a udělejte si takovou konzistenci, na jakou jste zvyklí.
Pak už přichází na řadu salám, který obalte v mouce a dejte ho do těstíčka. Následně rozpalte pánev s olejem, který je potřeba pořádně zahřát. Jakmile se tak stane, může jít řízek na pánev. Osmažte nejprve z jedné a pak z druhé strany, a to na mírném plamenu. Velmi důležité je, aby se těstíčko řádně usmažilo a nebylo syrové. Musí být zlatavé a do křupava.
Co k tomu
Možná si říkáte, co si k takovému jídlu dát jako přílohu. Tady není třeba vymýšlet nic složitého. Můžete použít cokoliv, co si dáváte k běžnému řízku. Výborně poslouží bramborová kaše nebo brambory, ale pokud nic z toho nemáte nebo nechcete připravovat, vystačíte si i s chlebem a okurkou. Moderní vychytávkou je dát si studentský řízek do housky a udělat si speciální hamburger.
Foto: Shutterstock
Za socíku se ještě vyrábělo poctivě, co se jídla týká. Teda co pamatuju. Pamatuju salámy, buřty a uzeniny voněly. Tam nebyly namleté kdejaké křupky a flaxy. Tam se nesnažilo vydělávat snížením ceny na úkor kvality, když byla centrálně plánovaná ekonomika. Nemělo by to smysl. Ani reklamy nebyly potřeba, protože se soutěžilo akorát, kdo udělá lepší, chutnější produkt. Nebo kdo strhá normy. To ani nikomu člověk nevysvětlí. Dneska už salámy ani nejím, to si radši koupím maso. Cenově je to pomalu stejně a aspoň mě z nich není zle. Vždyť je to samej sajrajt. Takže pardón, ale tuhle vlnu už nechám… Číst vice »
Nic proti, ale hluboko do kapsy máme zas ! A gothaj už taky není ten “levný salám” co býval. Ale musím říct, že kvalitní od řezníka je velmi chutný a uměl bych si představit, že bych ten řízek z toho připravil 🙂
Måte pravdu…kilo kvalitního gothaje je stejnè drahý jsko kolety nebo krkovice…někdy je maso v akci levnější než ten gothaj 🙁
Pobavilo mne salám , ale ne tak ledajaký…
Gothaj jsem opravdu od socializmu do úst nevzal..