Paní Ilona se konečně naučila péct brambory tak, aby byly krásně křupavé a uvnitř měkké. Chtělo to udělat jednu věc

Pečené brambory se zatím u českých hospodyněk netěší takové oblibě jako tradiční vařené brambory nebo bramborová kaše. Když se je ale naučíte připravovat správně, nebudete chtít jíst nic jiného. Jak pečené brambory ukuchtit co nejchutnější?

Není brambora jako brambora

Samozřejmě, že můžete „hodit na plech“ brambory, které máte doma, ale pokud usilujete o co nejlepší výsledek, měli byste vědět, že ideální volnou pro pečení jsou brambory červenohnědé. Proč? Obsahují více škrobu, který způsobí šťavnatější vnitřek brambory. Také slupka těchto brambor bude zlatohnědá a lahodně křupavá.

Dbejte také na to, abyste pro pečení vybrali zhruba stejně velké kusy brambor. Pak se vám nestane, že jeden bude nedopečený, druhý upečený až příliš. Nejlepší je střední velikost.

Namočit a usušit

Než se do úpravy syrových brambor pustíte, musíte podniknout jeden velmi důležitý krok. Namočte brambory do vody se špetkou soli. Brambory díky tomu nasáknou vlhkost, která je pro vynikající chuť nezbytná. S dobou namáčení to však nepřežeňte, neměla by překročit dvě hodiny. Pak riskujete, že brambory „rozmočíte“.

Nyní musíte brambory osušit. Pokud tak neučiníte, nedosáhnete zlatavé, křupavé slupky a celý výsledek bude mírně rozmočený. Proto použijte cokoliv, co dobře vysouší a je čisté. Kuchyňské utěrky, ubrousky nebo i čisté bavlněné utěrky. Brambory vysušte a nechte ještě chvíli odpočívat na vzduchu.

Foto: Shutterstock

Předehřejte troubu i plech

Mnoho lidí předehřívání trouby vynechává, ale pokud vložíte brambory do studené trouby, kterou teprve zapínáte, koledujete si o katastrofu. V případě pečených brambor ji předehřejte na 220–230 °C. Samotné pečení by pak mělo probíhat na 200 °C. A když už jsem u předehřívání, tak nezapomeňte ani na plech. Když předehřejte i ten, zajistíte, že se brambory propečou rovnoměrně a o něco rychleji.

Při přípravě pečených brambor nezapomínejte ani na běžné úkony jako je precizní očištění od klíčků a kazů. Také se vyhněte pečení na vysokou teplotu jen abyste ušetřili čas. Budete-li se řídit výše popsanými radami od proslulých kuchařů, čeká vás zaručený úspěch.

Foto: Shutterstock, zdroj: mashed.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments