Alobal se stal jedním z nejpoužívanějších materiálů v kuchyni. Používá se k celé řadě věcí, ať už třeba na pečení nebo balení potravin. Většina lidí ho ale používá automaticky, aniž by se nad jeho účelem skutečně zamýšlela.
Správné použití je důležité
Podobně na tom byla paní Irena, která vždy používala alobal tak, jak jí přišel pod ruku. Jednou si ale všimla, že alobal není z obou stran stejný. Že z jedné strany je lesklý a z druhé naopak matný. To v ní vzbudilo nemalý zájem. Začala se tedy pídit po tom, jak to s tím alobalem vlastně je a zda ho používá správně. Zjistila, že nikoliv. Každá strana má totiž specifické využití.
U alobalu je totiž důležité vzít v potaz, kterou stranou ho používáte. Například jídlo, které má vydržet teplé, byste měli balit matnou stranou dovnitř a lesklou ven. Naopak, v případě, že chcete co možná nejrychleji udělat jídlo v troubě, obalte ho alobalem tak, aby lesklá strana byla dovnitř a matná ven. A jaký je důvod? Zjednodušeně řečeno takový, že lesklá strana alobalu velmi dobře odráží teplo.
Alobal je každopádně skvělým pomocníkem, který můžete využít na celou řadu věcí. Velmi vhodný je pro přípravu potravin a pečení. Pakliže si chcete upéct třeba maso, zeleninu, brambory nebo hermelín, zabalte ho právě do alobalu. Docílíte tak toho, že bude izolovat vlhkost a jídlo se pěkně propeče. Hodí se také na gril, kdy zajistí i to, aby vám jídlo nepropadlo mřížkou.
Broušení nožů i pomoc na zahradě
Možná vás překvapí, že s pomocí alobalu můžete nabrousit nůž nebo nůžky. Jde pochopitelně o nouzovou variantu, ale pokud nemáte po ruce brusku, můžete si pomoci tímto způsobem. Jednoduše si z alobalu udělejte kuličku, čepel do ní vložte a alobalem po ní přejíždějte.
Alobal vám pomůže rovněž na zahradě, kdy velmi efektivně odpuzuje hmyz. Nastříhejte ho na kousky a zamíchejte do zeminy. Nápomocný je i v případě, že vysíváte semínka. Vložte alobal do nádoby se semínky. Na něj pak nasypte zeminu i semínka. Tak tak budou mít větší teplo. Vytvořte ale také otvory, aby mohla odtékat voda.
Foto: Shutterstock
Je to jedno do jak potravina je zabalená, matná a lesklá strana vzniká při výrobě a nemá to jaký koliv vliv .
Zajímavé – ale před pár měsíci mně tu vyskočil článek na stejné téma a v něm tvrdili přesně opak, že to nemá vůbec na nic vliv.
Tak kde je tedy pravda? Čemu věřit?
Standa
“….Například jídlo, které má vydržet teplé, byste měli balit matnou stranou dovnitř a lesklou ven.. . ” právě proto, že lesklá strana lépe odráží tepelné záření, jak se správně o pár řádků níže uvádí, tak by to mělo být naopak. Hladká strana je navíc více odolná otěru a tak vám na jídle neulpí tolik hliníku, hladká strana trochu déle odolává kyselinám z potravin. Důvodem je zase obyčejná fyzika, hladká strana má menší povrch.