Brambory zvládne uvařit kdekdo. Ale vynikající brambory skutečně málokdo. Jak co nejchutněji a zároveň nejrychleji připravit zeleninu, která se do Evropy dostala až v 16. století?
Propíchejte brambory vidličkou
Mnozí z nás píchají do brambor vidličkou už během vaření, chceme tak zjistit, zda jsou brambory už hotové. To ale není zrovna nejlepší nápad, brambory se vám budou zbytečně rozpadat. Raději brambory propíchejte ještě syrové. Během vaření z nich může snadněji unikat vzduch, brambory pak jednak nebudou praskat, a navíc je uvaříte o něco rychleji, protože teplo dovnitř brambory bude moci jednoduše proudit. A teď se vrhneme na další tipy, jak uvařit co nejchutnější brambory.
Brambory důkladně očistěte
Je na vás, zda hodláte vařit brambory se slupkou nebo bez slupky, každopádně před vařením určitě odstraňte všechny klíčky, očka a zelené části hlíz. Když už jsme u té slupky, tak právě ona působí jako ochrana proti vyplavení vitamínů a minerálů během vaření do vody. Pokud tedy brambory nejsou staré, můžete brambory klidně vařit ve slupce. V tom případě brambory před vařením omyjte i pomocí kartáčku.
Horká vs. studená voda
Každý kuchař preferuje něco jiného, nicméně slavní šéfkuchaři se shodují, že brambory bychom měli vhodit do horké (vroucí) vody, zkrátí se tak doba vaření a brambory si zachovají své prospěšné látky. K bramborám bychom měli přidat špetku kmínu a 10 g soli na 1 kg brambor. Krátce povaříme pod pokličkou na vyšší teplotu, poté plamen stáhneme a necháme mírně probublávat.
Doba vaření
Záleží na typu brambor a velikosti nakrájených kousků. Ty mimochodem vždycky krájejte přibližně stejně velké. Brambory se tedy vaří mezi 15 a 35 minutami. Jakmile jsou brambory hotové, ihned slijeme. Pokud je necháme ve vodě zbytečně dlouho, připravíme se o cenné látky.
Foto: Shutterstock
Ja varím zemiaky v tlakac na 1kg zemiakov 1 polievková lyžica olej 2 dcl. Vody a mierne osolenej a keď zemiaky začnú dypet varím už len 5 mknjt