Smažené pokrmy se vyznačují dokonalou chutí, proto si je mnoho z nás nedokáže odpustit. Čas od času je zapotřebí trochu zhřešit a ubrat ze zásad zdravého stravování. Když už takový ústupek uděláte, pochutnejte si co nejvíce. Ukážeme vám skvělý trik.
Jednoduchá a rychlá příprava
Oproti dušení a pomalému pečení je smažení masa relativně rychlou přípravou. Často se ale stává, že po dokončení smažení je plátek masa nebo jiný pokrm vysušený a tvrdý. Naučte se zásady správného smažení. Pozor na to, že se zásady správného smažení dají aplikovat jen na čerstvé potraviny, a ne například na zmrazené polotovary v trojobalu.
Důležité je rozehřát olej
Nikdy nevkládejte potraviny do nedostatečně rozehřátého oleje. Správné rozehřátí můžete ověřit nasypáním špetky strouhanky. Ihned uvidíte, jestli se začíná strouhanka smažit. Teprve poté vkládejte suroviny do pánve. Pokud není olej dostatečně rozehřátý, pokrm nasákne velkým množstvím oleje a ztrácí chuť.
Olej vždy čerstvý
Při smažení se spotřebuje velké množství oleje, to vede řadu lidí k uchování oleje a jeho opětovnému použití. Pokrm ztrácí chuť a drobná úspora by se vám mohla vymstít v podobě zdravotních potíží. Pro smažení je nejlepší používání palmového nebo kukuřičného oleje. V žádném případě nesmažte na olivovém oleji. Málo vhodný je také olej slunečnicový.
Sycená voda do smažených pokrmů
Smažené karbanátky, masové kuličky nebo čevabčiči můžete vylepšit sycenou vodou. Ke konci míchání směsi vlijte do mletého masa trochu sycené vody. Jídlo nenasákne tolik oleje, bude lehčí a lépe stravitelné. Stejný efekt zajistí i přidání jedlé sody. Kromě mletého masa můžete přidat bublinkovou vodu také do těsta na koblížky nebo na bavorské vdolečky.
Zbavte se prskání oleje
Příliš rozpálený olej prská na všechny strany a dokáže znečistit okolí pánve. Zároveň roste riziko popálení. Prskající olej můžete zvládnout, když do oleje přidáte špetku soli. Dobrým pomocníkem jsou i speciální částečně otevřené poklice na pánve.
Foto: Shutterstock
Prokrista – rvát do masa jedlou sodu a smažit na palmovém oleji – kam na tohle chodíte?