Česnek je po staletí oblíben nejen kvůli své výjimečné chuti, která zpestří nejeden pokrm, ale také pro své léčebné účinky. Pomáhá při nachlazení, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, detoxikuje, prospívá kostem a díky antioxidantům pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a demenci. Jeho konzumací si můžeme prodloužit život. Ač je nesmírně výživný, obsahuje velice málo kalorií. A navíc ho můžeme jíst jak syrový, tak vařený. Nebo třeba pečený. Pojďte vyzkoušet netradiční recept.
Nemějte strach
Možná si říkáte, že spořádat celou pečenou palici česneku může buď opravdový nadšenec, nebo člověk, který přišel o chuťové buňky. Opak je pravdou. V průběhu pečení česnek ztrácí svou pálivost. Ta je nahrazena nasládlou chutí a vůní. To zkrátka musíte vyzkoušet.
Ingredience
K pečenému česneku budeme potřebovat:
- 4 palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- máslo
- čerstvé pečivo
- zeleninu dle vlastního výběru
Nachystáme si také alobal.
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mezitím se dáme do přípravy česneku. Každou palici mírně z obou stran seřízneme tak, abychom viděli všechny stroužky.
Nyní si vezmeme alobal a utrhneme čtyři kusy. Pod každou palici česneku položíme kus alobalu. Česnek zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu, položíme na plech a dáme péct do trouby. Pečeme zhruba 45 minut, poté palice vybalíme a necháme je pár minut dopéct bez alobalu.
Servírujeme se zeleninovou přílohou a čerstvým pečivem, gurmáni si mohou pečivo dochutit ještě solí a máslem.
Další tipy na česnekové speciality
Pokud plánujete česnek zařadit do jídelníčku častěji, určitě své strávníky nezklamete česnekovou pomazánkou nebo pravou domácí česnečkou. Velmi oblíbené jsou také česnekové dipy. Česnek můžete použít i při přípravě téměř jakéhokoliv masa. A nesmíme zapomenout na českou klasiku – topinky a bramboráky. Tak dobrou chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com