Pečený česnek má zázračné léčivé účinky. Připravte si ho doma, aby si zachoval všechny vitamíny a minerály

Existují dva druhy lidí. Ti, kteří česnek milují a ti, kteří česnek nepozřou. Druhá skupinka lidí nejí česnek z toho důvodu, že silně zapáchá a i po několika hodinách po pozření jej lze z dotyčného cítit. Pokud se jedná o důvod, kvůli kterému česnek nejíte, máme pro vás způsob, jak si dopřát tuto chutnou a zdravou zeleninu, aniž byste byli celý den cítit po česneku. 

Nejdříve něco málo k účinkům česneku

Tato vynikající zelenina je přímo protkaná prospěšnými látkami. Obsahuje totiž mimo alicinu, který může za silnou vůni, také vitamíny B1 přeměňující glukózu na energii a dále blahodárně působí na nervový systém. Najdeme zde i vitamín B6, který působí na kvalitu červených krvinek, vitamin C brání šíření volných radikálů v těle, podporuje imunitní systém a chrání srdce. I když se při pečení tento vitamin mírně ničí, stále v něm nějaký zůstává.  

U vitaminu C nekončíme. Pečený česnek také obsahuje mangan, selen a měď. Díky pečení česnek ztrácí tradiční silnou vůni síry zvané alicin a získává si tak jemnější a lahodnější chuť. Také tolik nedráždí žaludek, takže můžete sníst více stroužků. Samotné pečení není nikterak složitě, ani zdlouhavé. Prozradíme vám, jak na to. 

Česnek si dopřejte k čerstvému pečivu, nebo jej rozmačkejte a smíchejte s žervé či pomazánkovým máslem, přidejte bylinky a lahodná večeře je na světě. / Foto: Shutterstock

Správný postup při pečení česneku

Nejdříve začněte tím, že si předehřejete troubu na 200°C a vezmete si tolik palic česneku, kolik sníte. Nyní si vezměte ostrý nůž a odřízněte horní část zeleniny. A to tak, aby se česnek nerozpadnul a zároveň, aby byly mírně vidět ukrojené stroužky. Jestliže nevíte, jak přesně česnek ukrojit, jednoduše ho překrojte napůl. Nachystejte si plech a vyložte jej pečicím papírem.  

Rozmístěte česnek na plech tak, aby se nakrojená strana tyčila nahoru. Pokapejte jej vámi zvoleným olejem, může být nerafinovaný řepkový nebo naopak panenský olivový. Následně posypte česnek čerstvě mletým pepřem nebo jiným kořením, které máte rádi. Zvolit můžete i oregano, tymián či bazalku. Dobré je i grilovací koření. Záleží jen na vaší chuti, jakému dochucovadlu dáte přednost. Nyní zakryjte plech alobalem a dejte jej do trouby na 25 minut. Česnek si dopřejte k čerstvému pečivu, nebo jej rozmačkejte a smíchejte s žervé či pomazánkovým máslem, které obohatíte o nějaké bylinky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments