Oddělte bílky a žloutky, šlehejte vejce s cukrem, přidejte vejce. Vejce jsou jednou ze základních ingrediencí pro většinu buchet, koláčů a dezertů. Co ale dělat v případě, že polička na vejce zeje prázdnotou? Poradíme vám, jak nahradit vejce.
Sousedská výpomoc
Když se peklo dříve, stačilo zajít na zahradu ke slepičkám a čerstvá vejce byla hned k dispozici. Později měli výhodu ti, kteří žili na vesnicích, v sousedství vždy nějaká vejce byla. Ve městech a bytových domech zase panovalo čilé sousedské setkávání a nebyl problém večer zaklepat na protější dveře a o vejce poprosit. Dnes žijeme ve větší anonymitě a jakmile doma dojdou vejce, řeší se to obvykle tak, že sedáme do auta a jedeme do obchodu. Což je nepříjemné, zejména v nočních hodinách.
Ukážeme vám, že vejce se dají snadno nahradit, to uvítáte i v případě, že trpíte potravinovou alergií a musíte se vyhýbat žloutku nebo celým vajíčkům.
Vejce jako pojivo
Lepivá struktura vajec působí v těstě jako dokonalé pojivo, tuto funkci můžete přenechat jedlé sodě s octem. Stačí smíchat 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku octu. Zmíněná směs nahradí 1 vejce psané v receptu. Samozřejmě z náhrady bílkový sníh nevyšleháte, ale dá se použít do bábovky nebo bublaniny, v hustých těstech se jedná o dokonalou náhražku.
Do litých těst více mouky
Řídká těsta můžete spojit přidáním více mouky. Tu je ale třeba smíchat s vodou, olejem a práškem do pečiva. Zvlášť si připravte těstíčko ze lžíce mouky, 2 lžic vody a 2 lžic oleje. Promíchejte se lžičkou prášku do pečiva. Zmíněné těstíčko nahradí jedno vajíčko. Těsto bude příjemně vláčné.
Nahrazujte jablečným pyré
Jablečné pyré dodá litým těstům dokonalou vláčnost a příjemnou kyselost. Vejce nahradíte 5 polévkovými lžicemi jablečného pyré. To je třeba smíchat se špetkou prášku do pečiva. Použít můžete vlastní jablečné pyré nebo zakoupené pyré v podobě ovocných kapsiček a skleniček, které jsou určené jako přesnídávka pro děti.
Další možnosti, jak nahradit vejce:
- 2 lžíce škrobu (kukuřičný, bramborový) smíchané s 2 lžícemi vody,
- 1 lžíce majonézy,
- jemné tofu (silken tofu),
- půl zralého a rozmačkaného banánu,
- rozemletá semínka (slunečnice, lněná, chia) smíchaná se 3 lžicemi vody.
Foto: Shutterstock