Bez pečicího papíru se mnoho z nás v kuchyni vůbec neobejde. Přestože ho většina lidí používá často, mnoho z nich neví, jak s ním správně pracovat. Znáte základní triky, jak pečicí papír správně využívat?
Problém s kroutícím se pečicím papírem
Pečicí papír funguje správně jen tehdy, když je dokonale vypnutý a pasuje do plechu či formy. Pokud se vám kroutí, krabatí, vytváří vzduchové bubliny a podobně, není to ideální. Například kvůli tomu bude těsto nerovnoměrně rozložené, bude se hůře propékat a podobně.
Proto je třeba pečicí papír dokonale napnout a formu s ním správně vyložit.
Mačkáte pečicí papír před tím, než ho použijete?
Aby se pečicí papír přestal kroutit a správně pasoval do plechu či formy, je dobré ho před použitím pořádně zmačkat. Může se do zdát poněkud nelogické, ale vyzkoušejte to – opravdu to funguje. Ustřihněte si požadovanou velikost pečicího papíru a poté ho pořádně zmuchlejte do koule.
Následně papír roztáhněte a použijte, uvidíte, že půjde do formy rozložit mnohem lépe a lépe se s ním bude pracovat.
Využijte vodu ke zvýšení přilnavosti
Skvělým nápadem je dát pečicí papír pod studenou vodu nebo ho prostě jenom navlhčit. Jakmile ho natlačíte do formy, papír se okamžitě přichytí k povrchu a automaticky se podle něj vytvaruje. Pak už jen upravíte případné přečnívající okraje a máte vyhráno.
Na co všechno pečicí papír používat?
V některých kuchyních se pečicí papír nevyužívá vlastně vůbec a hospodyňky dávají přednost starším postupům, jako je vymazávání plechů a forem máslem či sádlem, případně vysypávání moukou, strouhankou nebo kokosem.
Jinde je však pečicí papír na pořadu dne vlastně neustále. Kromě toho, že se s ním dá vyložit plech či forma, lze jej také použít jako pergamen k zapékání masa, ryb či zeleniny nebo s ním třeba pečený pokrm zakrýt svrchu místo pokličky, což ho ochrání před největším žárem, ale zároveň k němu pustí dostatek tepla.
Foto: Shutterstock