I když se piškotové těsto zdá být jednoduché, existuje mnoho faktorů, které mohou vést k neúspěšnému pečení. Je důležité, aby bylo krásně nadýchané, vláčné a jemné. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, jak upéct piškotové těsto, na co si dávat pozor při přípravě a jaké suroviny vybrat.
Tři základní suroviny pro dokonalý piškot
Pro vyrobení piškotového těsta budete potřebovat pouze 3 základní suroviny: vejce, cukr krupici (může být i třtinový, pokud má podobnou hrubost) a polohrubou mouku. Můžete přidat i další suroviny, ale není to podmínkou.
Správně vyšlehaná vejce
K dosažení úspěchu je nezbytné začít s dobře vyšlehanými vejci. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu. Vyndejte je z chladničky předem a nechte je odležet. Základ je dobře vyšlehat žloutky s cukrem. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá, hladká a světlá pěna. Někteří lidé také šlehají půlku cukru se žloutky a druhou půlku s bílky.
Aby bylo těsto skutečně nadýchané, je nezbytné dobře vyšlehat bílky. Šlehejte je pomalu v čisté a odmaštěné nádobě, dokud zcela neztuhnou. Nebojte se šlehat pomalu a dlouho, a to jak jak žloutky, tak bílky, klidně i 10 minut.
Použijte prosátou mouku
Použijte jemně prosátou mouku. Buď samotnou nebo smíchanou s práškem do pečiva. Přes síto ji prosejte raději několikrát. Tímto způsobem se těsto provzdušní a nebude plné nevzhledných bublinek nebo hrudek.
Troubu neotevírejte během pečení
Pokud chcete, aby vaše těsto zůstalo nadýchané, je důležité nedotýkat se trouby během pečení. Důvodem je udržení konstantní teploty uvnitř a minimalizace rizika, že se vám korpus slehne. Jakýkoli pohyb, jako například otevření dveří trouby, může poškodit vyšlehané těsto. Nenechávejte hotové těsto stát příliš dlouho na lince, bílky by mohly spadnou. Před pečením si vždy důkladně předehřejte troubu.
Foto: Shutterstock
Fajn, až na to že tu zcela chybí postup, jak se míchá výsledné těsto – moje babka by vás za tenhle popis hnala svinským krokem 😛