Nemusíte v kuchyni přímo odborník, abyste zvládli připravit jednoduchý perník. Nebudete potřebovat ani kuchyňskou váhu. Pokud hledáte něco, co si upečete snadno a rychle a zvládne to i začátečník, je tento jednoduchý hrníčkový recept tou pravou volbou. Navíc z dostupných ingrediencí.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky hladké mouky
- Hrnek mléka
- Hrnek cukru
- 1 vejce
- ½ hrnku oleje
- Prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- Vanilkový cukr
- Čokoládová poleva
- Marmeláda
- Dle chuti nasekané ořechy nebo kokos
Jak na to?
Postup je velmi jednoduchý. Všechny suroviny kromě čokoládové polevy a marmelády smíchejte dohromady, a nalijte na plech vyložený pečícím papírem (případně vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou). Pečte na 170 stupňů asi 20 minut. Že je perník hotový zjistíte pomocí dřevěné špejle. Píchnete do něj a pokud se těsto nelepí, můžete ho vyndat z trouby. Pak perník rozřízněte a uvnitř pomažte marmeládou. Rozpusťte si čokoládovou polevu, polijte ho a případně posypte kokosem.
Jak perník vylepšit?
Jsou i možnosti, jak si perník vylepšit a ozvláštnit. Můžete do něj například přidat nastrouhané jablko nebo lžíci povidel, aby byl vláčnější. Plech můžete místo mouky vysypat kokosem. Můžete si do něj přidat co budete chtít, podle vaší chuti, někdo dává ovoce, někdo oříšky. Nebo ho udělat dvojbarevný, tím že část těsta promícháte bez kakaa a část s ním.
Jak na domácí polevu?
Možná se vám nechce kupovat v obchodě hotovou polevu. Jak si připravit skvělou vlastní polevu? Budete potřebovat hořkou čokoládu na pečení, máslo a mléko. Čokoládu nalámejte, a rozpusťte buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Čokoládu promíchejte se lžící mléka a potřete s ní perník. Pro ozvláštnění se dá použít i bílá čokoláda, nebo můžete oba druhy zkombinovat. Další možností je vymíchat moučkový cukr s kakaem, máslem a horkou vodou. Všechny suroviny vymícháte dohromady a můžete nanést na perník.
Foto: Shutterstock