Pití čaje může způsobit velké problémy, o kterých nikdo neví. Týkají se právě vás?

Mnozí lidé se domnívají, že čaj je velmi zdravý nápoj a čím více ho vypijí, tím lépe. To ale není tak docela pravda. Jakkoliv je přiměřené pití čaje jistě prospěšné, nic se nesmí přehánět. Pokud budete konzumovat větší množství čaje, hrozí vám vážné problémy.

Čaj je prastarý nápoj, který spočívá v máčení drobných lístků ve vroucí vodě. Do ní se uvolní všechny aktivní složky, jako je kofein, flavonoidy a fluorid. S konzumací čaje se pojí mnohé zdravotní výhody. Příkladem je pozorovací studie, která zjistila, že o 11 procent snižuje riziko srdečních problémů u účastníků, kteří vypili tři a více šálků čaje denně. Nicméně, nadměrná konzumace tohoto nápoje může vést k nepříznivým vedlejším účinkům.

Nekontrolovatelný kofein

Podle Brown University černé a zelené čaje obsahují v průměru 40 mg kofeinu na jeden šálek. Průměrný člověk spotřebuje kolem 200 mg kofeinu denně, přičemž polovinu přijme z čaje a příliš mnoho kofeinu může vést k negativním vedlejším účinkům. Pokud budete pít hodně čaje denně, ani nebudete vědět jak, ale může se u vás vyvinout závislost na kofeinu. Budete se hůře soustředit nebo vás přepadnou pocity nervozity, neklidu a nebudete dobře spát.

Interakce s léky

Čaj může ovlivnit účinky některých léků, proto je v tomto případě nutné dávat pozor na množství. University of Maryland Medical Center hlásí, že pití čaje může zvýšit účinnost některých antibiotik a také léků určených ke snížení srážlivosti krve. Také může vést k nežádoucím vedlejším účinkům nebo může snížit účinnost léků v kombinaci se skupinou léků inhibitorů monoaminooxidázy (MAOI), některými léky na chemoterapii, klozapinem a antikoncepčními pilulkami.

Foto: Shutterstock

Omezí vstřebávání železa

Čaj obsahuje třísloviny, které snižují schopnost těla absorbovat železo. Colorado State University uvádí, že čaj může snížit vaši schopnost absorbovat železo až o 60 procent. Pro vegetariány nebo jiné lidi, kteří konzumují omezené množství železa v jejich stravě, pití velkého množství čaje může zhoršit již tak existující riziko nedostatku železa.

Nakonec nějaké výhody

Na druhé straně, zvýšení denní spotřeby čaje může mít také významný přínos pro zdraví. Institut Linus Pauling Institute uvádí, že ve srovnání s jedním šálkem čaje za jeden den, pití pěti šálků nebo více zeleného čaje denně je spojeno s 26 procent nižší úmrtností na kardiovaskulární choroby. Pravidelná konzumace zeleného nebo černého čaje se také pojí se sníženým rizikem rakoviny.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Eatthis

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
2 let

Však to jsou samé lži