Vaříte bramborovou kaší přesně na porce? Nebo vám vždy něco zbyde? Pokud vás vystihuje druhá otázka a lámete si hlavu nad tím, jak zbylou kaši využít, protože se vám nechce vyhazovat, poradíme vám. Připravte z ní vynikající bramborové placky, které si zamiluje každý strávník. Příprava receptu je jednoduchá, takže ji zvládne i úplný začátečník. Inspirujte se recepty, které jistě nebudete připravovat naposledy.
První způsob – jednoduchá varianta
Rádi bychom vás inspirovali dvěma recepty, přičemž tento recept bude jednodušší. Připravte si zbylou kaši, olej a hrubou mouku. Olej vylijte do hlubší pánve a hrubou mouku smíchejte s kaší. Množství mouky není záměrně uvedeno, protože od každého kuchaře či kuchařky je kaše jinak hustá.
Proto do ní smíchejte tolik mouky, aby bylo možné vytvořit placičky, které drží pohromadě. Připravené placičky vložte do rozpáleného oleje a smažte z každé strany dozlatova. Placky lze podávat s koprovým dipem, ale například i k perkeltu a tak dále. Dokonce je lze připravit na sladký způsob. Stačí placky potřít sladkým tvarohem či povidly a posypat mákem vynikající pochoutka, kterou si zamilují všichni.
Bramborové placky obohacené sýrem a cibulkou
- 1 ks vejce
- 200 gramů sýru – může být půl eidam, půl gouda či ementál
- svazek jarní cibulky i s natí
- půl kilogramů kaše
- sůl dle chuti
- mouka
- olej
Ze všeho nejdříve umyjte a nakrájejte celou jarní cibulku. Poté si nastrouhejte sýr a obě suroviny dejte do míse i s kaší. Přidejte rozmíchané vejce, sůl a mouku. Mouky použijte trochu, pouze na zahuštění. Vše důkladně promíchejte a vezměte si pánev, ve které rozehřejete olej. Následně vytvořte placky nebo kuličky a dejte je do rozehřátého oleje. Opět smažte z každé strany dozlatova.
Podávejte s masem, samotné, se zeleninovým salátem, s dipem – jednoduše s tím, na co máte právě chuť. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock
Ať čtu jakýkoliv recept, do všeho se dnes strkaj ty odporné sejry a já z výborného jídla nemám nic. To za našeho režimu zdaleka nebylo.
Nejhorší je sýr v jakékoli kombinaci s masem – to já vůbec nemusím – buď jedno nebo druhé.
Do placek všeho druhu to asi cpou proto, že ten sýr působí jako pojítkoa oni to jinak udělat neumí. A já bych ještě ráda viděla babičku, která by do čehokoliv vrážela sýr…