Pečete stejné moučníky pořád dokola? Hledáte recept na něco neotřelého a chutného, ale zároveň rychlého, levného a jednoduchého? Pak je pletený koláč Ládi Hrušky volbou právě pro vás.
Něco málo o kuchaři
Láďa Hruška je televizní reportér a propagátor levných jídel. Jak se původně učitel chemie a biologie dostal k televizi a vaření je záhadou. Každopádně od roku 2012 začal v televizi působit jako kulinářský experimentátor zkoušející recepty od diváků. Jeho oblíbené recepty vyšly v kuchařce Vaříme s Láďou Hruškou. A teď už k tomu sladkému zázraku.
Co budete potřebovat?
Nachystejte si:
- 4 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek teplého mléka
- 2 žloutky
- ¾ kostky droždí
- 2 lžíce másla
- 1/3 hrnku cukru
- špetku soli
- lískooříškový krém
- bílek na pomazání
Postup
Všechny suroviny kromě lískooříškového krému smícháme v míse a vypracujeme z nich těsto. To můžeme zařídit ručně, nebo využijeme pomoci kuchyňského robota. Těsto necháme 45 minut kynout. Během kynutí neodkrýváme.
Kynuté těsto si rozdělíme na 4 díly. Vezmeme si první čtvrtinu, vyválíme, na placku přiložíme talíř, který obtáhneme a vykrojíme kruh. Na ten naneseme vrstvu lískooříškového krému. Stejný postup zopakujeme s dalšími díly těsta. Na poslední vrstvu těsta již krém nenanášíme. S náplněmi můžete experimentovat dle vaší chuti a připravit si například slanou verzi ze špenátu, ricotty a česneku.
Nyní si vezmeme hrnek a umístíme jej doprostřed koláče, můžeme si ho obtáhnout. Budeme totiž vyrábět zajímavý ornament. Od linie obrysu hrnku povedeme 16 řezů až k okrajům (jako bychom dort rozdělili na šestnáctiny). Dva sousední „paprsky“ pak vždy překroutíme směrem od sebe.
Pomažeme rozšlehaným bílkem, přesuneme na plech. Pečeme 15 – 20 minut na 180 °C.
Pletený koláč úžasně vypadá, a ještě lépe chutná. Učarujete jím nejen sebe, ale i každou návštěvu.
Foto: Shutterstock