Pokud se vám narychlo ohlásila návštěva, jistě vás napadne několik možností, jak zachránit občerstvení. Většinou podle toho, co máte zrovna doma. Brambůrky, chipsy, rychlé jednohubky, když je času více, stihnete i něco upéct. Pokud nejste dobře zásobení, ale máte doma vejce, můžete vyzkoušet plněná vejce. Jde o pochoutku, která se dá připravit rychle a nezabere mnoho času. Připravte si vejce, uvařte je natvrdo a náplň do nich už je na vás.
Jak správně uvařit vejce
Není to nijak složité. Do hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme vejce a přivedeme k varu. Necháme vařit 5 – 7 minut. Po uplynutí této doby je vložíme pod ledovou vodu. Díky ledové vodě půjdou pak lépe oloupat. Pokud je necháte vařit déle, než je nutné, žloutek se může zbarvit do zelena a nevypadá tak hezky.
Recept na plněná vejce podle našich babiček
Množství a poměr si upravte sami, podle počtu hostů.
Ingredience:
- 6 vajec
- 60 g majonézy
- 1 lžička octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Mletá paprika
- Sůl
- Pepř
Postup:
Po vychladnutí vejce rozkrojte. Vyjměte žloutek. Připravte si mísu, do ní dejte žloutky, majonézu, ocet, hořčici a vše spojte do krémové konzistence. Připravte si zdobící sáček a s jeho pomocí vejce naplňte. Pokud nemáte, lze požít lžičku. Nakonec můžete posypat sladkou paprikou.
Zkuste i další náplně
Jsou i další možnosti, čím vejce naplníte, je na vás. Postup je vždy stejný, vejce uvaříte, necháte zchladnout, překrojíte, vyndáte žloutky a plníte. Žloutky můžete smíchat například s nastrouhaným sýrem, máslem, hořčicí, osolit a opepřit – a plněná vejce chutnají zase jinak. Další možností je niva, šunka a máslo. Můžete si ale vymyslet mnoho variant, zkrátka se zařídit podle toho, co dům dal. Pokud talíř s plněnými vejci navíc dozdobíte čerstvou zeleninou a nabídnete košík s pečivem, hosté budou určitě spokojení.
Foto: Shutterstock