Nízkotučné a odtučněné mléčné výrobky byly v poslední době populární. Tomu je ale konec. Nové studie uvádí, že právě ty plnotučné jsou zdraví prospěšné. Proč bychom je měli jíst? Je pravda, že plnotučné výrobky obsahují velké množství nasycených kyselin, považovaných za příčinu vysokého cholesterolu v krvi. Zajímavé je zjištění, že u osob nad pětašedesát let, konzumujících plnotučné výrobky, bylo zjištěno snížené riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
Nositel chuti
Tuk je znám jako nositel chuti, přinášející větší uspokojení z jídla. Navíc má sytící schopnosti a snižuje glykemický index potraviny. Poslední možnost má vliv na sacharidy. Čím více tuků potravina má, tím méně sacharidů se v ní nachází. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitamínů, bílkovin, tuků a minerálních látek. Je třeba ale dbát na kvalitu mléka. Tu vždy ovlivní chov zvířete. Je velký rozdíl, zda se v klidu pase na trávě, nebo jestli se podmínky liší…negativně.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?
Takže, co bychom měli jíst? Plnotučné jogurty, kefíry, tvaroh, kvalitní sýry a klidně i zařaďte smetanu. Je možné pít i plnotučné mléko, díky tomu snížíte hrozbu rakoviny tlustého střeva. V mléku totiž můžeme najít vápník, zabraňující vzniku polypů – polypy se mohou přeměnit na nádory. Počítejte také s množstvím vitamínu A, podporujícímu zrak a imunitní systém.
Chemické náhražky
Pokud kupujete nízkotučné výrobky, dejte si pozor na označení “light”. Přirozeně se vyskytující tuk je totiž mnohdy nahrazován chemickými látkami, ochucovadly a pojidly. Tyto výrobky mohou místo tuku obsahovat více jednotlivých cukrů a dalších látek, které mohou škodit lidskému tělu.