Poctivé a křupavé bramboráky. Stačí použít fígl šéfkuchaře Romana Vaňka

Existuje mnoho způsobů, jak připravit kvalitní bramboráky. Každý je připravuje jinak, dle svého vlastního nebo zděděného receptu a liší se jak v přípravě, tak v chuti. Pokud použijeme kvalitní suroviny, není problém si je jednou za čas dopřát.

Základem je použít velké množství česneku a majoránky, abyste dodali bramborákům jejich typickou vůni a aroma. Další důležitá ingredience jsou brambory. Pokud máte možnost, zvolte varný typ C. Obsahuje hodně škrobu a bude se s nimi lépe pracovat.

Jak připravit chutné bramboráky?

Bramboráky se dají konzumovat jak samostatně, tak i jako součást pokrmu, například guláše. Můžete si k nim připravit kysané zelí, a pokud je budete jíst bez nezdravého uzeného masa, a naopak je připravíte z domácích nebo farmářských brambor na sádle, nebudou velkým prohřeškem.

Pokud chcete bramboráky ještě více odlehčit, můžete nahradit část brambor cuketou, nebo přímo připravit cuketové bramboráky. Do těsta pak přimíchejte ovesné vločky. Ač jde o chutné zpestření, výsledná chuť je jiná než u klasických bramboráků.  V tomto případě ale ztratí původní recept své kouzlo.

Nebo naopak toužíte po tom, aby byly bramboráky skutečně chutným prohřeškem? Pak do nic přidejte na kostičky nakrájené uzené maso (můžete přímo do těsta) nebo párek. Pokud si s námi ale chcete připravit chutné bramboráky z brambor, můžete se inspirovat receptem podle Romana Vaňka.

Foto: Shutterstock

Bramboráky podle Romana Vaňka

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce majoránky
  • Sůl, pepř
  • Sádlo

Postup:

Nejprve oloupejte brambory. Nastrouhejte na struhadle a vymačkejte z nich vodu. Přidejte vejce, sůl, pepř, hladkou mouku, česnek, a nakonec mléko. Vše promíchejte, aby vzniklo těsto. Pak si připravte pánev na smažení, rozpusťte sádlo a vlijte na pánev těsto. Rozetřete těsto po celé pánvi a smažte z obou stran dozlatova. Po osmažení dejte bramboráky na savé utěrky, které nasáknou přebytečný tuk.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

Takto dělala bramboráky už moje babička! To žádný Vaněk ještě nebyl!

Asi vymýšlím žárovku. To aby tu bylo zas něco nového,pani Lorencová.

Antonin
Antonin
2 let

Jedna restaurace v Černém dole nabízela řízečky podle pana Vaňka. Kdykoliv jsme přijeli do Krkonoš, nikdy jsme oběd nevynechali. Byl excelentní. Jeho recepty mám rád. Vyjde chutné jídlo.

HANA
HANA
2 let

jak pridam vejce, kdyz neni na seznamu surovin?

Helena
Helena
2 let

Doma jsme je dělali se špekem,to se špek nakrájí na slabé plátky dá do pánve vyškvaří(jemně ne do mrtvá)a na to se rozestře bramborákové těsto, místo špeku lze dát plátky jablek.Výsledek? Nám chutnal a moc.

Milan
Milan
2 let

Tak rozhodně nedávat hladkou mouku jsou pak tuhé lepší je hrubá.

Michal
Michal
2 let

Tahle lopata není žádnej šéfkuchař, prodával boty!!!

Vlastimil
Vlastimil
2 let

Dávám do bramboráků pouze hrubou mouku, jsou pak daleko chutnější a hlavně křupavější. Jak již bylo řečeno, nevím, v čem je recept podle pana Vaňka tak “geniální”…….

Marcela
Marcela
2 let

Výborné jsou se strouhanku místo mouky.

Fanda
Fanda
2 let

No jinak je ani neděláme. Ví o tom pan Vaněk, že jste prozradili recept jeho “zázraku”?