Dokonalý řízek je skvělou alternativou chutného nedělního oběda. S výbornou bramborovou kaší si ho můžete vychutnat s celou rodinou, nebo si ho jen tak usmažit a vzít s sebou na výlet. Jak si ho připravit, aby byl co nejchutnější?
Když chcete řízek z kuřecího masa
Pokud preferujete jemné kuřecí maso, například kvůli dětem, rozhodně si dejte záležet na kvalitě. Nejlépe uděláte, pokud upřednostníte stehenní část kuřete. Je mnohem šťavnatější než klasické prso. A zkuste si ho připravit i s kostí. Jednoduše nařízněte u kosti, vložte do masa máslo, osolte, opepřete, obalte v trojobalu a smažte na másle. Po usmažení dejte maso ještě na 15 minut do trouby dopéct, aby nebylo uvnitř syrové.
Telecí řízek
Telecí maso se na přípravu řízků velmi hodí. Můžete si z něj připravit například oblíbení Cordon Bleu. Maso rozklepete a vytvoříte kapsičku, kterou naplníte sýrem. Dvakrát obalíte v trojobalu, usmažíte na másle a tymiánu, a nakonec dáte do trouby dopéct.
Vepřová klasika
Často se připravují řízky z vepřového masa – a to buď z tučné krkovice, nebo z kýty. Ale nemusíte se jen omezovat na klasiku, za vyzkoušení stojí i řízek z divočáka nebo králíka. Usmažit můžete prakticky cokoliv.
Jak na křupavý řízek?
Aby byl řízek opravdu křupavý, tak si vytvořte strouhanku z čerstvých rohlíků, které promixujete v mixéru. Pak maso obalte v trojobalu, zprudka usmažte na sádle a řízky vyndejte. Do velkého hrnce vložte silné plátky chleba a na ty řízky položte. Upečte je přiklopené v troubě, bude to trvat asi 45 minut na 110 stupňů. Jelikož chléb nasákne tuk, řízky budou křupavé a šťavnaté, ale nebudou mastné.
Smažte na másle
Lahodnou chuť zachováte, když nebudete smažit pouze na oleji. Ideální je použít přepuštěné máslo. Případně použijte olej, ale do něj máslo přidejte – chuť pak bude příjemně máslová.
Foto: Shutterstock
Když smažím 20 řízků, tak těžko využiju postup pana šéfkuchaře. Mám jinou metodu a je vynikající.
Z cerstvych rohliku si struhanku vytvori jedine kuzelnik.
Jde to, ale musíte mít na to šikovný stroj.