Tvrzení o tom, že ve slupce je nejvíce vitamínů, slýcháme už od dětství. Věděli jste, že účinné látky se skrývají také v jadérkách, peckách či zrníčkách ovoce? Dávejte pozor na to, co vyhazujete, můžete prospět vašemu srdci.
Granátové jablko nepatří do džusu
Granátové jablko se nejí snadno, proto jej vyhledáváme spíše v ovocných šťávách. Kdo však překoná tvrdou slupku a pustí se do dužiny i se semínky, může se těšit na posílení imunity, nastartování metabolismu (podpora při hubnutí) i na zlepšení funkce srdce a cév. Samotná semínka granátového jablka je vhodné přidávat do zeleninového nebo ovocného salátu.
Meloun jezte i se semínky
Jak nejraději jíte meloun? Vydlabáváte jej lžící, nakrájíte si jej na kostky nebo ukusujete z trojúhelníků či půlměsíců? Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z uvedených způsobů, nevyhýbejte se peckám. Jadérka jsou silným antioxidantem, mimo jiné vám mohou pomoci při léčbě akné nebo v posílení imunitního systému. Jadérka si můžete dopřát i ve velkém množství. Postačí vysušení dužiny nebo její odšťavnění. Zrníčka pak opražíte nasucho v troubě. Výborné jsou s olivovým olejem a trochou soli.
Trávení podpoříte papájou
V semínkách papáji je enzym papain, který štěpí proteiny a často je přidáván do doplňků stravy pro podporu redukce hmotnosti. Papáju konzumujte i se semínky, prospějete trávícímu systému.
Pecka z avokáda se nevyhazuje
Avokádo máme rádi v pomazánkách nebo salátech. Pecku vyloupneme a zahodíme. Škoda. Je bohatá na bílkoviny, antioxidanty a omega 3 i omega 6 mastné kyseliny. Pokud se pustíte i do pecky, posílíte srdce i cévy. Pecka se konzumuje ve formě prášku. Ten získáte, když oloupete pecku od hnědé slupky a rozmixujete. Prášek si následně přidávejte do nápojů.
Více energie z pomeranče
Pomeranč osvěží a dodá mnoho vitamínů. Měsíčky jezte i s jejich peckami, mají protirakovinové účinky. Působí i na snížení cholesterolu a jsou prevencí proti virům. Napomáhají k lepší regulaci energetické hladiny v těle.
Foto: Shutterstock, Zdroj: BrightSide.me