Obecně je slunečnicový olej vůbec nejpoužívanějším produktem pro vaření a smažení. Nechybí snad v žádné domácnosti, ale bohužel jen malokdo ví, jak jej správně skladovat, aby si udržel svou chuť a kvalitu. Pokud jej umísťujete do skříňky v bezprostřední blízkosti trouby, neděláte příliš dobře a zkracujete tak jeho životnost. Kde tedy slunečnicový olej skladovat, aby vydržel delší dobu?
Ke zdroji tepla určitě ne
Nejčastější místo pro skladování oleje volíme hned vedle sporáku, abychom jej měli vždy po ruce. Jenže je to opravdu vhodné? K dlouhodobějšímu skladování rozhodně ne. I když jsme olej uložili do temna, jak je doporučováno, vedle trouby se však střídají poměrně vysoké teploty, což produkt znehodnocuje a mění jeho chuť.
Někdo doporučujeme olej umístit do lednice, ale za nás jednoznačně ne, tam olej nepatří (výjimku má například za studena lisovaný lněný olej). V lednici může zakalit a celkově se znehodnotí. Nejlepším místem bude tedy skříň opodál sporáku nebo spíž, kde je temno a chladněji.
Pozor na vzduch a stáří oleje
Pozor si také dejte na některé uzávěry olejů, které se rády otevírají – olej by totiž neměl přijít do dlouhodobého kontaktu s kyslíkem. Raději jej přelijte do tmavé láhve s těsnícím uzávěrem. Proudění kyslíku může zapříčinit žluknutí oleje.
Celkově však nezapomínejte na stáří oleje. Po otevření by se většina z nich měla do tří měsíců spotřebovat. Stáří otevřených olejů nepodceňujte. Lehce žluknou, změní chuť a vás z nich může pořádně bolet žaludek.
Je jedno, jaký olej máte
Je vcelku jedno, zda máte olej slunečnicový, olivový či kokosový, každý z nich musíte dobře uskladnit, aby nežluknul. Díky ideálním podmínkám si jej můžete vychutnávat delší dobu, ale také se nebude měnit na pohled, na chuti a neztratí své důležité živiny (v případě, že kupujete nerafinovaný olej). Snažte se jej tedy skladovat v temné a chladné místnosti, dál od zdroje tepla.
Foto: Shutterstock