Máte pocit, že když si dáte rybu uděláte něco pro své zdraví? Bohužel i v konzumaci ryb je třeba se některým druhům vyhnout.
Ryby by měly být zařazeny do jídelníčku, neboť rybí tuk je zdrojem specifických omega 3 mastných kyselin. Tyto pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko infarktu a mrtvice. Velmi důležité jsou i pro správný vývoj mozku. I v dnešní době se často doporučuje podávání rybího tuku dětem, neboť prospívá při správném vývoji mozku a očí. Také se doporučuje konzumace těhotným ženám, neboť živiny se přes matku dostávají k dítěti.
Jaké ryby nejíst
Ne všechny ryby jsou zdraví prospěšné. V některých rybách můžete nalézt rtuť či jiné škodlivé látky. Především těhotné ženy by neměly konzumovat ryby s vyšším obsahem rtuti. Tento může poškodit vyvíjející se nervový systém nenarozeného dítěte. Pozor musíte dát i na ryby z farem. Ne vždy jsou krmeny vhodnou stravou, ale bývají jim do žrádla přimíchávána antibiotika.
Losos z farmy
Lososi jsou na rybích farmách napadáni parazity. Chovatelé či rybářské společnosti se snaží tomuto předcházet, a proto do žrádla přimíchávají antibiotika. Zároveň vypouští do vody chemikálie, které mají ryby udržet v bezpečí. Proto je pro konzumaci vhodnější losos, který byl volně žijící rybou a nebyl chován v zajetí.
Makrela královská
Tato ryba obsahuje vysoký obsah rtuti. Byly zaznamenány i případy konzumentů s lehkou otravou, jež se projevila nevolností a zvracením. Lehká otrava byla způsobena potravou makrely, kterou představují toxické řasy.
Žralok
V mase žraloka je také velmi vysoký obsah rtuti. Úřad pro kontrolu potravina a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) zařadil žraloka do potravin nevhodných ke konzumaci.
Mezi další ryby, které se nedoporučuje jíst jsou úhoř americký a mečoun.
Jaké ryby jíst
Mezi ryby s nízkým obsahem rtuti se řadí treska tmavá, sumec, konzervovaný lehký tuňák a losos, který nebyl chován v nevhodných podmínkách.
Foto: Shutterstock