Cibule se hodí v kuchyni velmi často, mnoho z nás ji používají denně. Slupky pak bez rozmyslu vyhazujeme do koše. Je to velká škoda, protože je řada způsobů, jak je můžeme dále využít. Víte, co se v cibulové slupce nachází?
Slupka plná vitamínů
Ve slupce je mnoho účinných látek, které ale v kuchyni nemůžeme využít a vstřebat. Jde například o kvercetin, rutin, vitamíny E a C, vápník, hořčík, železo nebo draslík. Nechybí ani vitamíny C, D, E, B6 a B12. Díky tomu je cibulová slupka velkou zásobárnou živin a můžeme ji směle použít k výrobě univerzálního hnojiva pro rostliny.
Jak na univerzální hnojivo?
Vyrobte si hnojivo, které bude vhodné na většinu rostlin, ať už v truhlíku nebo na zahrádce. Posbírejte slupky od cibule, kterou jste oloupali do jídla – ideálně 2–3. Nezáleží na druhu cibule – může jít o žlutou, o červenou nebo bílou. Slupky dejte do uzavíratelné nádoby, zalijte 1 l teplé vody a uzavřete. Pak ji uložte na den chladné a temné místo. Mezitím se do vody uvolní účinné látky.
Hnojivo používejte jednou týdně
Po vylouhování přeceďte, a pravidelně přidávejte 1 x týdně do zálivky. Po měsíci používání tohoto hnojiva budou rostliny zdravější a silnější. Navíc se toto hnojivo dá využít i jako postřik proti škůdcům. Stačí vyrobenou směs přelít do rozprašovače a postříkat celou napadenou rostlinu, včetně spodní strany listů.
Slupky využijete i při nachlazení
I při inhalacích se mohou cibulové slupky hodit. Připravte si půl hrsti slupek, zalijte je litrem vroucí vody, dejte přes hlavu ručník a inhalujte. A pokud vás navíc bolí v krku, připravte si výluh z cibulových slupek. Hrst slupek nechte 20 minut vylouhovat – to je celé. Tento výluh by měl pomoci i při nadýmání, případně pokud máte vysoký cholesterol.
Vlasová kúra
Můžete vyzkoušet i vlasovou kúru. Vezmete dvě hrsti slupek, necháte 30 minut vařit a pak hodinku macerovat. Umyjte vlasy běžným způsobem a až odvar vychladne, dejte jim cibulový přeliv. Mělo by to být účinné proti padání vlasů.
Foto: Shutterstock