Populární kuchyňský olej má obrovský problém. Zjistilo se, že rozkládá mozek. Vyhýbejte se mu obloukem

Bez rostlinných olejů si dnes nedokážeme představit prakticky žádné vaření. Jsou obrovskými pomocníky v každé kuchyni. A vzhledem k tomu, že pocházejí z rostlin, mají mnozí pocit, že nemohou být škodlivé. Pravdou je, že většina těchto olejů skutečně škodlivých není. Problémy nastávají až ve způsobu, jakým se používají, například při smažení, kdy dochází k tvorbě karcinogenních látek.

Problematický dopad na mozek

Vědci teď ale zjistili, že jeden ze široce používaných kuchyňských olejů zřejmě škodí sám o sobě. Už dříve se ostatně přišlo na to, že sójový olej přináší řadu problémů a zvyšuje například riziko cukrovky nebo obezity. Nyní se však přišlo na to, že velkou měrou negativně ovlivňuje také mozek, což v konečném důsledku může vyústit v obávané choroby, jako je autismus nebo demence. Ale ani když to nedojde tak daleko, nejsou vyhlídky nijak veselé. Dlouhodobé používání tohoto oleje může přivodit třeba úzkost nebo depresi.

V našich končinách není sójový olej zase tolik zaveden, byť se v poslední době prosazuje. Ovšem třeba ve Spojených státech amerických je to podle statistik vůbec nejpoužívanější olej. Proto jsou nové zprávy o jeho škodlivosti tak závažné.

Nová studie odhalila, že sójový olej se významně podepisuje na části mozku, která je známá jako hypothalamus. Právě ta je přitom zodpovědná za celou řadu důležitých funkcí a patří mezi klíčové. Například reguluje hmotnost fungováním metabolismu, stará se o udržení tělesné teploty a v neposlední řadě zodpovídá za rozmnožování.

Foto: Shutterstock

Hrozí vážné nemoci

Výzkum sice neprobíhal na lidech, nýbrž pouze na zvířatech, ale přesto je velmi průkazný. Například u myší, které dostávaly sójový olej, byl zjištěn významný pokles oxytocinu, kterému se někdy říká také hormon lásky. To byl ale teprve začátek. Vědci konstatovali, že používání sójového oleje ovlivnilo více než 100 různých genů.

Na myších se ukázal významný pokles kognitivních funkcí, což je faktor, který může velmi jednoduše vyústit v Alzheimerovu chorobu nebo Parkinsonovu nemoc.

Pokud se teď chcete začít vyhýbat všem sójovým produktům, není to třeba. Tato zjištění se totiž týkají pouze sójového oleje, jehož produkce je specifická. Stejně tak se nemusíte bát používat jiné rostlinné oleje.

Foto: Shutterstock, zdroje: NDTV, Alzheimersnewstoday

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

To je tím, že dneska kdejaký mudrlant píše na internet, aniž by o dané problematice věděl víc, než mu přeložil překladač – udělá z toho trend, vychválí to do nebes a dalších x mamlasů tomu uvěří – no a pak se udělá studie, jak je to všechno špatně…
Sojový olej 😛 a je to dost mastné, aby se tím daly natřít pracovní boty?

Karel
Karel
2 let

No nene. 😂 Kterej umělec tenhle výzkum prováděl? 😂 Já právě teď přišel na novou poučku. Nejez olej, budeš hloupý.