Rajská omáčka na jídelníčku českých domácností nechybí. Každý ji připravuje jinak, ale málokdo ještě dokáže připravit rajskou omáčku, která se dělala dříve. Chcete to vyzkoušet?
Co budete potřebovat?
- 2 konzervy rajčatového protlaku
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 3 cibule
- 4 lžíce hladké mouky
- Kečup
- Sůl
- Špetku tymiánu
- 4 ks hřebíčku
- Bobkový list
- 8 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- máslo
Nejdříve si na másle osmahněte cibulku nakrájenou na větší kousky, a přidejte k ní koření – bobkový list, nové koření, tymián, pepř, hřebíček. Zasypte cukrem a skořicí, a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte, a zalijte vodou nebo vývarem. Potom přidejte kečup, sůl, a hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Míchejte, aby se mouka nesrazila. Až omáčka zhoustne, nechte ji ještě 20 minut povařit.
Nakonec ochutnejte a případně můžete přidat kečup, cukr nebo sůl. Nakonec ji přeceďte přes cedník, aby v ní nebyly kousky cibule a koření.
Připravte si k omáčce i masové kuličky
K této omáčce se skvěle hodí masové kuličky. Připravíte je snadno a rychle, a navíc skoro bezpracně. Co na ně budete potřebovat?
- 2 vejce
- 1 cibuli
- 0,5 kg mletého masa
- Strouhanku
- Sůl
- Sójovou omáčku
- Chilli
- Sladkou papriku
Mleté maso dáme do mísy s trochou vody, a přidáme k němu vejce, sójovou omáčku, sladkou papriku, trochu chilli, sůl a pepř. Přidejte na kousky nakrájenou cibulku a vše promíchejte. Postupně přisypávejte strouhanku, a až směs dostatečně zhoustne, vytvořte z ní kuličky. Kuličky můžete buď uvařit ve vodě – vyzkoušejte na jedné, zda je dostatečně pevná. Hoďte ji do vody a pokud se nerozpadne, můžete dát vařit i další.
Druhou variantou je kuličky upéct v troubě. Stačí je jen podlít vodou. Jakmile získají zlatou barvu, jsou hotové. Rajskou můžete podávat s masovými kuličkami a knedlíkem.
Foto: Shutterstock
Babička a rajský protlak nejde k sobě. Jedině tak u vás.
A co takhle rajskou omáčku uvařit z čerstvých rajčat. Věřte,nevěřte,jde to skvěle. A protlak a kečup ,,,,U Kupečků,,,, někde v malé vesničce taky vždy nebyl.