Každý by si chtěl umět připravit dokonalé řízky. Řízky zdobí naše stoly o svátečních chvílích a víkendech. Víte, jak připravit ten nejlepší? Jan Punčochář má skvělé tipy, jak je připravit správně.
Výběr masa
Podle šéfkuchaře záleží v první řadě na výběru vhodného masa. Velmi oblíbené kuřecí nepatří k ideálu, ale i z něj se dá vytvořit chutný a šťavnatý řízek. Když už se pro něj rozhodnete, dejte přednost kuřecímu stehnu. Po usmažení ho můžete nechat ještě 15 minut dopéct v troubě. Na přípravu řízků se hodí i telecí maso, nejlépe kotleta, a samozřejmě vepřové, ze kterých se připravují nejčastěji. Chutné mohou být i řízky připravené ze zvěřiny, pokud je umíte připravit. Před smažením je ale maso vhodné potřít česnekem, osolit, opepřit a přidat můžete i rozmarýn, pak budou mít skvělou chuť.
Trojobal naopak
Klasický trojobal zná každý. Mouka, vejce a strouhanka. Málokdo ví, že strouhanka se dá ještě vylepšit – můžete do ní přidat bylinky, česnek, oříšky, případně místo suchého pečiva použijte čerstvé. Skvělou obměnou bývá i obrácený trojobal. Obalte řízek, jak jste zvyklí, ale před smažením ho ještě namočte do vejce.
Smažte na sádle nebo přepuštěném másle
Pokud preferujete oleje, sáhněte po kvalitním řepkovém, palmovém nebo kokosovém. Vhodnější variantou je ale přepuštěné máslo nebo sádlo. Můžete použít i svůj oblíbený olej s tím, že do něj přidáte trochu másla.
Jak na křupavé a šťavnaté řízky
Chcete, aby byly řízky krásně křupavé a zároveň šťavnaté? První trik spočívá v tom, že si připravíte strouhanku z čerstvých rohlíků, které důkladně rozmixujete v mixéru. Maso obalte v trojobalu a zprudka osmažte na sádle. Připravte si velký hrnec, do něj dejte silnější plátky chleba. Na ně položte řízky, vložte hrnec do trouby a pečte na 110 ° 45 minut. Řízky budou chuťově dokonalé a zároveň křupavé.
Foto: Shutterstock