Řízek s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem je dokonalým chuťovým požitkem. Připravuje se na nedělní oběd, na výlet, jako pohoštění pro hosty nebo na velké rodinné oslavy. Naučte se připravovat řízky tak, aby maso bylo šťavnaté.
Konec vysušeným řízkům
Základem řízkové dobroty je kvalitní maso a křupavá kůrka. Uvnitř musí být řízek pěkně šťavnatý. Než se pustíte do smažení řízků, naučte se jednoduchý trik pro šťavnaté maso. Připravte si plátky masa, osolte je, opepřete a potřete trochou oleje z obou stran. Následně plátky masa naskládejte na sebe a nechejte asi 10 minut v pokojové teplotě. Pak se teprve pusťte do obalování řízků.
Správný trojobal
Na trojobal potřebujete hrubou mouku, vejce (bez mléka) a strouhanku. Právě kvalita strouhanky je to, co může trojobal úplně zkazit. Na řízky je dobré připravit si strouhanku doma čerstvou, mletí by mělo být hrubší než u strouhanky, kterou zakoupíte v obchodě. Strouhanku můžete připravit z bílého i celozrnného pečiva.
Pečte řízky bez vysušení
Řízky připravujte na kvalitní pánvi, používejte vepřové sádlo nebo olej. Výborně řízky chutnají, když do oleje nebo sádla přidáte máslo. Nejprve se prudce osmaží jedna strana řízků, následně řízky otočte a snižte teplotu. Pomalu dopékejte druhou stranu řízku. Tímto postupem budou řízky měkké a šťavnaté.
Řízky bez mastnoty
Nemusíte držet zásady zdravého stravování, abyste toužili po tom, zbavit se u řízků aspoň částečně nasáknutého tuku. Pomůže vám grilovací mřížka nebo talíř vystlaný papírovými utěrkami. Řízky po smažení dejte na utěrky a počkejte několik minut. Následně utěrky vyměňte a řízky položte na utěrky druhou stranou. Nepodaří se vám sice odsát všechen tuk, ale bude to významné množství.
Foto: Shutterstock
Smažím na domácím sádle, nedá se to srovnat
Dělám to tak už několik let,maso nechám naložené v oleji do rána.Trojbal drží dobře.Jsou výborné
Taky to tak dělám,jen ještě přidám Gyros koření,to je potom mňamkaaaaa 😉
M
Stejně jako když se tam olej nedá!