Pokud u sebe zrovna nemáte otvírák na konzervy, poradíme vám metody na otevření plechovky bez otvíráku. Jsou bezpečné, snadné a rychlé. Vyzkoušejte je taky.
Otevření konzervy pomocí lžíce
Tato metoda sice není nejrychlejší, je ale účinná a bezpečná. Lžíci pevně uchopte opačně než při jídle a využijte část, za kterou příbor obyčejně držíte. Začnete jezdit lžící podél zvlněného okraje plechovky, kde by ji otvíral otvírák. Takto se plech ztenčí a vytvoří díra. Zvětšete ji natolik, abyste držadlo lžíce mohli vložit. Pak stačí víko vypáčit směrem nahoru. Použít můžete i šroubovák nebo jiný podobný nástroj.
Otevření konzervy nožem
Místo otvíráku můžete použít kuchyňský nůž. Je to rychlejší, ale musíte být opatrnější. Využijte místo, kde se setkává čepel s rukojetí a je nejširší částí nože. Při použití špičky nože vám může nůž snadno uklouznout, ohnout se, nebo zlomit a můžete se zranit. Uchopte pevně rukojeť nože a patu čepele umístěte kolmo ke švu plechovky. Zatlačte a prorazte otvor dovnitř, posuňte nůž a opakujte, dokud nebude víko dostatečně oslabené, aby se dalo sejmout.
Otevření konzervy bez nástrojů
Pokud budete někde v přírodě, tento způsob otevření konzervy se vám bude hodit. I když nemáte s sebou vhodné nástroje, konzervu otevřete. Najděte nějaký drsný povrch, třeba kus betonu nebo kamene. Pak postupně ohoblujte a ztenčete víko plechovky, až se rozlomí. Proces otevírání urychlíte při rovnoměrném otáčení plechovky. Občas zatlačte na víko a zmáčkněte jej, aby těsnění kolem povolilo.
Otevření konzervy pomocí navlhčené plochy
Pokud je kámen nebo betonová plocha hladká, navlhčete ji vodou. Pak konzervou na plocho, tedy víkem, které chcete otevřít, několikrát přejeďte rychle přes kámen. Nakonec zase otočte konzervu víkem nahoru, zmáčkněte ji pomocí prstů z boků a víčko vám vyskočí samo. Počítejte však s tím, že vám může s víčkem vyskočit i část obsahu konzervy.
Foto: Shutterstock, zdroj: Wikihow