Strava hraje velmi důležitou roli v každém věku. Čím je člověk starší, tím je důležitější správně jíst. Správný životní styl je velmi důležitý, a ačkoliv nás před stárnutím nezachrání, pomůže tělu zachovat si vitalitu a dobrou náladu. Potraviny plné antioxidantů mohou být tou správnou volbou.
Proč jsou antioxidanty důležité?
Vitamíny, minerály a flavonoidy. Tyto cenné látky potřebuje každé tělo, umí ho ochránit před volnými radikály. Volné radikály stojí za poškozením buněk, předčasným stárnutím pleti a bohužel v důsledku i za civilizačními nemocemi. Zdravý jídelníček je jedna z věcí, které můžete ovlivnit.
Borůvky
Obsahují vitamín C, jsou bohatým zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Umí zpomalit stárnutí pleti a podpořit činnost mozků. Mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi a zlepšují krevní oběh. Není na škodu je zařadit do jídelníčku!
Avokádo
Tato potravina je často skloňována v souvislosti se zdravými tuky. Je zázrakem pro pleť. Pozor byste si na něj měli dávat v případě, že si hlídáte linii, protože obsahuje opravdu vysoké množství tuku. Nicméně pokud se rozhodujete mezi majonézou a avokádem, volba je jasná. Vitamíny B, C, kyselinu listová lutein a beta-karoten v něm najdete ve zvýšené míře.
Červená řepa
Velmi zdravá záležitost je červená řepa. Ne každý ji má rád, ale existují důvody, proč ji zařadit do menu. Obsahuje křemík, který má mnoho pozitivních účinků – zajistí nám pevné kosti a vazivové tkáně, mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Společně s kyselinou listovou výrazně zpomaluje stárnutí. Kromě křemíků se v červené řepě nachází ale řada dalších vitamínů a minerálů, hořčík, železo, vápník, draslík, vitamín E a C, betakaroten a mnoho dalších. Prospívá celému tělu.
Olivový olej
Olivový olej se také řadí ke zdraví prospěšným potravinám. Obsahuje omega-3 nenasycené kyseliny, které mají protizánětlivý účinek. Vitamíny A, D, E a K, karoten a chlorofyl – vše dohromady je elixírem zdraví, který příznivě ovlivňuje metabolismus a podporuje vstřebávání živin. Potravin, které jsou plné antioxidantů, je ale mnohem více. Omaga-3 najdete například i v mořských rybách, které navíc obsahují i jód.
Foto: Shutterstock, zdroj: SioBeauty
Borůvky mám moc ráda, červenou řepu jím v zimě a olivový olej používám často a nejen do jídla, ale i na pleť.
Avokádo nemám ráda, takže ho nejím.
Vrásek mám minimum – takže asi jím ty správné věci – maso, mléko, česnek 😀