Při omezení funkce ledvin je nutné dodržovat dietu. Jejich další poškozování lze omezit díky skladbě jídelníčku. Ledviny jsou klíčovým orgánem, který odstraňuje toxiny z těla a produkuje důležité hormony.
Přiměřené množství proteinů
Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu svalů a kostí, činnost orgánů, hojení tkání a obranyschopnost organismu. Poškozené ledviny ale nemohou odstranit z těla odpadní látky při trávení proteinů. Je třeba zajistit dostatečný přísun proteinů tak, aby nedošlo v těle k hromadění odpadních látek a současně organismus nestrádal. Vhodné je libové bílé maso, tedy ryby, drůbež a vaječný bílek. Vynechejte červená masa a uzeniny a průmyslově zpracované masné produkty.
Pozor na sodík, tedy sůl
Sodík je obsažen zejména v potravinách s vysokým obsahem soli. Minerální látka na sebe váže vodu, tvoří se otoky, zvyšuje tlak krve a vznikají potíže s dýcháním. Vynechejte uzeniny, konzervované produkty, polotovary, slané pochutiny, slané sýry, minerální vody, dochucovadla jako je sójová omáčka a vegeta. Nahraďte sůl pepřem, paprikou, dalším kořením a bylinkami. Pijte čistou neperlivou vodu.
Omezte draslík a fosfor
Vysoká hladina draslíku v krvi vede k poruchám nervosvalového přenosu a srdeční zástavě. Zdrojem draslíku je ovoce a zeleniny. Nejvíce je ho v meruňkách, banánech, melounech, rajčatech, mrkvi a paprice. Hodně ho obsahují i oříšky. Nejméně ho obsahují jablka, hrušky, pomeranče, jahody a další bobuloviny.
Pozor na fosfor
Zvyšování hladiny fosforu vede k poškození ledvin a ohrožení zdraví kostí. Hodně fosforu obsahuje mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, uzeniny, luštěniny, kakao, čokoláda, ořechy, ale i pivo nebo limonády, jako je Coca-cola.
Snižte obsah tuků
Pokud trpíte vysokým cholesterolem, vsaďte na rostlinné tuky s polynenasycenými mastnými kyselinami. Vyvarujte se nadměrného příjmu živočišných tuků zvyšujících škodlivý LDL cholesterol. Vhodná dieta je součástí léčby ledvinových onemocnění. Jídelníček je proto vhodné konzultovat s lékařem.
Foto: Freepik