Mozek je řídící centrum našeho těla. Potraviny, které jíme, hrají důležitou roli v tom, v jaké kondici se náš mozek právě nachází. Zkuste svým jídelníčkem zlepšit kognitivní funkce, paměť i celkový výkon. Tyto potraviny zvyšují mozkovou aktivitu.
Ryby
Ryby jako je losos, pstruh a sardinky, jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. Asi 60% mozku tvoří tuky a polovina z toho omega-3. Podporují vytváření mozkových nervových buněk pro schopnost učení, paměť, kognitivní schopnosti a koncentraci. Kyselina dokosahexaenová (DHA) snižuje riziko Alzheimerovy choroby až o 39 %.
Vejce
Vejce jsou zdrojem vitamínů B6, B12 a cholinu, který je součástí buněčných membrán mozku a chrání ho před mozkovou mrtvicí. Je podporou paměťových schopností. Žloutky jsou nejvíce koncentrovaným zdrojem této živiny.
Brokolice
Brokolice mnoho rostlinných sloučenin včetně antioxidantů, opravdu hodně vitamínu K a pro zlepšení paměti. Obsahuje i cholin, který přechází v acetylcholin je neurotransmiter, který podporuje paměť, soustředění a plnou koncentraci.
Borůvky
Borůvky dodají tělu antokyany, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Působí proti oxidačnímu stresu, zánětům a neurodegenerativním onemocněním. Flavonoidy podporují regeneraci mozkových buněk a zlepšují dlouhodobou i krátkodobou paměť. Mají prokazatelně pozitivní vliv na rozvoj i udržení motorických dovedností.
Tip: Pokud vás trápí problémy s usínáním, není vše ztraceno, existují metody, jak si pomoci.
Pomeranče
Velké množství vitamínu C působí pro správnou funkci mozku i prevenci duševního vyčerpání. Vysoký obsah antioxidantů pomáhá chránit mozkové buňky před poškozením, chrání před mentálním poklesem a Alzheimerovou chorobou.
Kurkuma
Kurkuma tvoří klíčovou složku kari. Kurkumin prochází hematoencefalickou bariérou, působí přímo v mozku a prospívá jeho buňkám. Antioxidační a protizánětlivá látka zlepšuje paměť u mozkových příhod i lidí s Alzheimerovou chorobou, čistí amyloidní plaky, zlepšuje náladu, zmírňuje deprese, zvyšuje hormon serotonin a dopamin i neurotrofní faktor, který pomáhá růstu mozkových buněk. Oddálí mentální pokles.
Dýňová semínka
Dýňová semínka obsahují antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály a podporují nervový systém. Jsou zdrojem minerálů. Zinek, který je zásadní pro nervový systém. Hořčík je nezbytný pro učení a paměť. Měď potřebuje mozek k řízení nervových signálů. Železo předchází zhoršení paměti a soustředění.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina alfa-linolenová, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Ty významně ovlivňují paměť, výkonnost mozku i chování. Zlepšují logické uvažování, koncentraci a mezibuněčnou komunikaci. Předchází neurodegenerativním onemocněním. Tuky, antioxidanty a vitamín E mají pozitivní účinky na správné fungování mozku.
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda a kakaový prášek obsahují sloučeniny podporující mozkovou aktivitu, flavonoidy, kofein a antioxidanty. Působí na oblast učení, paměť, zpomalí mentální pokles, působením tryptofanu postupně uvolňuje hormon serotonin, zlepší náladu.
Káva
Káva obsahuje kofein a antioxidanty. Kofein blokuje hormon adenosin, díky kterému se cítíme unaveni, uvolní neurotransmitery, jako je serotonin, který má přímý vliv na dobrou náladu, zlepší koncentraci a sníží riziko vzniku neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba, a to i díky antioxidantům.
Zelený čaj
Kofein obsažený v zeleném čaji dodává energii, zlepšuje paměť, kognitivní schopnosti a koncentraci. L-theanin prochází hematoencefalickou bariérou a zvyšuje aktivitu neurotransmiteru GABA, což snižije úzkost. Polyfenoly a antioxidanty chrání mozek před mentálním poklesem, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Foto: Shutterstock