Cukrovka, rakovina, infarkt, mrtvice. To vše jsou pojmy, které se nás netýkají a nepřemýšlíme nad nimi, dokud nepředstavují reálnou hrozbu. Pak už je pozdě na to, měnit jídelníček. Začněte včas.
Většině chorob můžeme předejít
Často skloňovaným původcem nemocí je strava. Uvádí se, že dvě třetiny nemocí, které nás postihnou, mají původ v naší stravě. Řada potravin, které jíme v přesvědčení, že jsou zdravé nebo minimálně, že nám neškodí, však představují riziko. To se může projevit v příštích měsících nebo až za dlouhé roky.
Cukr, správně nazývaný bílý jed
Podle statistik zkonzumují Češi v průměru desetkrát více cukru, než je doporučená denní dávka. To znamená, že u některých jedinců může být toto množství ještě mnohem vyšší.
Správně bychom měli cukru mít 50 až 70 g denně. Započítat musíme obsah cukru ve všech zkonzumovaných potravinách.
Cukr způsobuje obezitu a z ní plynou zvýšená rizika vysokého krevního tlaku, infarktu, mozkové mrtvice a jiných závažných chorob.
Sůl, hlavní viník vysokého tlaku
I v konzumaci soli zaujímají Češi nepříjemné první příčky žebříčku v překračování doporučené denní dávky. Ve všech potravinách bychom za den měli přijmout 4 až 5 gramů soli. Zkonzumujeme obvykle množství, které doporučenou denní dávku převýší trojnásobně.
Vysoký příjem soli zatěžuje srdce a ledviny. Sůl podporuje chuť k jídlu a vede k obezitě.
Bílá mouka, ať je to husté
Bílá moka představuje vysoký příjem takzvaných prázdných kalorií, ty vedou k rychlému přírůstku hmotnosti. Zdravější alternativou jsou celozrnné mouky.
Potraviny, které ohrožují organizmus každý den
Vysoké riziko srdečních nemocí, rakoviny a cukrovky s sebou nese častá konzumace potravin se zvýšeným obsahem tuků, soli a cukru. Vyhněte se salámům, uzeninám, bílému pečivu, paštikám i slazeným snídaňovým cereáliím.
Nebezpečí číhá ve slazených nápojích a sirupech, kupovaném dresinku, kořenících směsích a instantních bujónech. Velkým problémem jsou instantní potraviny a zmrazené polotovary.
Foto: Freepik