Potraviny, které srazí cholesterol spolehlivě, šetrně a dlouhodobě. Některé překvapí

Při zvýšené hladině cholesterolu vynechejte jídla, jako je smažený sýr, párek v rohlíku a tučné uzeniny. Změna jídelníčku vám pomůžete ke snížení cholesterolu.

Cholesterol je pro tělo důležitý, jen ho nesmí být přebytek. Část si vyrábíme v játrech, zbytek získáme v potravě. Bohatým zdrojem jsou živočišné potraviny, jako je maso, vnitřnosti, žloutek nebo tučné sýry. Jak snížit cholesterol přírodní cestou?

Voda s citronem

Citron je zdrojem rozpustné vlákniny, která absorbuje vodu v trávicím traktu a tvoří viskózní hmotu, která zachytí LDL škodlivý cholesterol a odstraní jej z těla.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která snižuje absorpci cholesterolu do krevního oběhu. V kombinaci s potravinami s nízkým obsahem tuků zasytí na delší dobu. Při pravidelné konzumaci podle studií snížíte hladinu cholesterolu i o 7,6 %.

Vlašské ořechy

Nesolené vlašské ořechy jsou zdrojem vitaminů B, E a omega-3 kyselin, které patří ke zdravým tukům. Zpomalí růst plaku v tepnách, zabraňují vzniku krevních sraženin, redukují triglyceridy v krevním řečišti a chrání srdce před arytmií. Denně stačí 25 g.

Lněné semínko

Lněná semínka obsahují rozpustnou slizovitou vlákninu a omega-3 kyseliny. Snižují hladinu LDL cholesterolu, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a na dlouho zasytí. Navíc snižují i hladinu triglyceridů v krvi, čímž se současně snižuje i riziko infarktu a mrtvice.

Šťáva z granátového jablka

Granátové jablko díky antioxidantům zabraňuje kornatění tepen a snižují cholesterol. Můžete jíst ovoce celé, nebo popíjet čerstvou šťávu z granátového jablka.

Avokádo

Má ideální poměr mastných kyselin k podpoře zdravých lipidů v krvi, tedy HDL cholesterolu. Konzumujte ho alespoň dvakrát týdně.

Foto: Shutterstock

Mořské ryby

Vysoké množství omega-3 mastných kyselin zatočí se špatným cholesterolem. Konzumujte půl kila ryb týdně, zejména sardinky, tuňáka, makrelu a sledě.

Hořká čokoláda

Pravidelná konzumace čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 % snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vlákninu ve střevech osidlují bifidobakterie a laktobacily a při vstupu do krevního řečiště vznikají protizánětlivě látky. Dejte si jí 20 g denně.

Zelená listová zelenina

Špenát, rukola, polníček i ledový salát sníží cholesterol, riziko vzniku vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. Podobně působí i zelený čaj plný antioxidantů.

Foto: Shutterstock, zdroj: mayoclinic.org, healthline.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments