Při zvýšené hladině cholesterolu vynechejte jídla, jako je smažený sýr, párek v rohlíku a tučné uzeniny. Změna jídelníčku vám pomůžete ke snížení cholesterolu.
Cholesterol je pro tělo důležitý, jen ho nesmí být přebytek. Část si vyrábíme v játrech, zbytek získáme v potravě. Bohatým zdrojem jsou živočišné potraviny, jako je maso, vnitřnosti, žloutek nebo tučné sýry. Jak snížit cholesterol přírodní cestou?
Voda s citronem
Citron je zdrojem rozpustné vlákniny, která absorbuje vodu v trávicím traktu a tvoří viskózní hmotu, která zachytí LDL škodlivý cholesterol a odstraní jej z těla.
Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která snižuje absorpci cholesterolu do krevního oběhu. V kombinaci s potravinami s nízkým obsahem tuků zasytí na delší dobu. Při pravidelné konzumaci podle studií snížíte hladinu cholesterolu i o 7,6 %.
Vlašské ořechy
Nesolené vlašské ořechy jsou zdrojem vitaminů B, E a omega-3 kyselin, které patří ke zdravým tukům. Zpomalí růst plaku v tepnách, zabraňují vzniku krevních sraženin, redukují triglyceridy v krevním řečišti a chrání srdce před arytmií. Denně stačí 25 g.
Lněné semínko
Lněná semínka obsahují rozpustnou slizovitou vlákninu a omega-3 kyseliny. Snižují hladinu LDL cholesterolu, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a na dlouho zasytí. Navíc snižují i hladinu triglyceridů v krvi, čímž se současně snižuje i riziko infarktu a mrtvice.
Šťáva z granátového jablka
Granátové jablko díky antioxidantům zabraňuje kornatění tepen a snižují cholesterol. Můžete jíst ovoce celé, nebo popíjet čerstvou šťávu z granátového jablka.
Avokádo
Má ideální poměr mastných kyselin k podpoře zdravých lipidů v krvi, tedy HDL cholesterolu. Konzumujte ho alespoň dvakrát týdně.
Mořské ryby
Vysoké množství omega-3 mastných kyselin zatočí se špatným cholesterolem. Konzumujte půl kila ryb týdně, zejména sardinky, tuňáka, makrelu a sledě.
Hořká čokoláda
Pravidelná konzumace čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 % snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vlákninu ve střevech osidlují bifidobakterie a laktobacily a při vstupu do krevního řečiště vznikají protizánětlivě látky. Dejte si jí 20 g denně.
Zelená listová zelenina
Špenát, rukola, polníček i ledový salát sníží cholesterol, riziko vzniku vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. Podobně působí i zelený čaj plný antioxidantů.
Foto: Shutterstock, zdroj: mayoclinic.org, healthline.com